Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij, kot bo izgledalo konec prihodnjega leta
Novice

Pionirji kulturalizacije vesolja

Najboljše arhitekturne pisarne skupaj načrtujejo vesoljsko kulturno središče

21.04.2010

V Vitanju, občini s komaj 1.200 prebivalci trenutno teče eden najzanimivejših projektov v Sloveniji: Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT). V začetku tega meseca so v Vitanjah predstavili zasnovo vesoljskega kulturnga središča. Dodaten zagon projektu daje ekipa najboljših slovenskih arhitektov, ki so za stavbo KSEVT združili ideje in znanje v asociaciji Združenje arhitektov za Vitanje. V zdrzuženju sodelujejo Bevk Perovič, Dekleva Gregorič, Sadar Vuga in Ofis arhitekti.

Predstavljena zgradba KSEVT bo stala na mestu vitanjskega kulturnega doma, ki ga podo podrli. Visoka bo 13 metrov in bo merila 2.500 kvadratnih metrov. Razdeljena bo v štiri vsebinske sklope: v spodnjih etažah bodo prostori za lokalna kulturna društva, za knjižnico, čitalnico in druge dejavnosti, zgornji okrogli etaži pa bosta namenjeni galerijski in muzejski dejavnost vesoljskih tehnologij. V kulturnem središču bo še dvorana za 300 ljudi. Izhodišči za arhitekturo sta bila Potočnikovo pionirsko vesoljsko delo in urbanistična struktura vitanjskega trga. Novo poslopje bo znamenitost po kateri bo Slovenija prepoznavna po svetu.

In kaj bo vsebina KSEVT? Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij bo v privi vrsti posvečeno spominu na Hermana Potočnika Noordunga, ki se je sicer rodil v Pulju, iz Vitanja pa je bila družina njegove matere Marije Kokošinek. Oče, ki je bil po rodu iz Slovenj Gradca, mu je umrl, ko je bil star dve leti, in mama je bila tista, ki ga je vzgojila in mu omogočila šolanje.

Kot pravi gledališki režiser Dragan Živadinov, pobudnik vesoljskega kulturnega središča, ki bo nastalo v Vitanjah, bo KSEVT posvečen kulturalizaciji vesolja ter združevanju znanosti in umetnosti. Trenutno vesoljski programi po vsem svetu temeljijo na naravoslovnih, prirodoslovnih in tehnoloških znanjih, skoraj nihče pa se ne posveča kulturalizaciji vesolja. Vesoljska znanost se je v tem stoletju usmerila v militarizacijo in komercializacijo vesolja, Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij pa se postavlja kot kontrapunkt tem procesom.

Kot sta ob predstavitvi projekta povedala Živadinov in arhitekt Miha Turšič, bo velik del razstavišč posvečenih Potočnikovemu delu in umetnosti. Del razstav pa bo prikazoval delo dvanajstih slovenskih znanstvenikov svetovnega slovesa. Za KSEVT naj bi že bile pripravljene razstave za prihodnjih šest let. Središče naj bi bilo organizirano kot zavod ali fundacija, v njem bi bili zaposleni štirje doktorji znanosti, zaposlila pa naj bi jih Slovenska akademija znanosti in umetnosti in znanstvena fundacija.

Vrednost projekta znaša dva milijona evrov, denar sta prispevala ministrstvo za kulturo in evropski sklad za regionalni razvoj, odprli ga bodo jeseni 2011.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.