Natečaji

Nov vrtec za občino Cerkvenjak

Zasnova arhitektov Superform se skuša navezati na naravo

Matevž Čelik

26.05.2010

Aprila 2010 je občina Cerkvenjak razpisala vabljeni natečaj za nov vrtec. Nanj je povabila pet arhitekturnih pisarn. Za najprimernejši projekt je v začetku maja razglasila predlog arhitektov Superform. V svojem predlogu so se trudili navezati na naravo. Marjan Poboljšaj in Anton Žižek, ki vodita Superform sta stavbo novega vrtca navezala na obstoječo Klopotčevo učno pot, ki poteka v bližini. Vrtec naj bi postal nov program ob učni poti, učna pot pa naj bi služila kot prostor igre in izobraževanja. Ker je Cerkvenjak manjši kraj, neločljivo povezan z tradicijo in naravnimi danostmi, so se pri Superformu trudili stavbo z občutkom postaviti v ruralno krajino. Vrtec naj bi bil členjen na volumne, v katerih se, razen v prvem, kjer je uprava, nahaja program posameznih oddelkov. S tem se stavba prilagaja merilu majhnih hiš v Slovenskih goricah. Pripete so na hodnik, ki se lijakasto oži in je oblikovan kot skupni prostor vseh oddelkov, v njem pa se nahajajo garderobe in prostori za posedanje. Ker je vrtec postavljen v bregu, se oddelki terasasto dvigajo, problem hodnika pa so arhitekti rešili s stopnicami, ki jih je mogoče uporabiti tudi kot amfiteater. Občina Cerkvenjak se je za nov vrtec odločila, ker je obstoječa stavba, v kateri lahko domujejo le trije oddelki, postala premajhna. Ker se vrtec nahaja na ustreznem mestu v središču Cerkvenjaka, v Cerknici, poleg osnovne šole in občinske stavbe, so se odloči, da bodo lokacijo zadržali. Stari vrtec bodo v prihodnjih letih porušili in ga nadomestili z novim, ki bo na 750 m2 gostil pet oddelkov.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.