Novice

Inventura natečajev, kakšni so rezultati?

Uredništvo

10.06.2010

V Muzeju arhitekture in oblikovanja na Gradu Fužine je na ogled preglednea razstava Zbornice za arhitekturo in prostor “Natečaji 1998-2010″. Pregled izvedenih in neizvedenih projektov je priložnost za oceno, kaj je uzakonitev izvajanja natečajev pod roko zbornice prinesla v procese javnih gradenj? Koliko je dobre javne arhitekture več? Kaj je način izbiranja projektov, kot se je izvajal zadnjih 12 let, pomenil za razvoj prakse? Koliko zanimivih stavb je bilo zgrajenih z natečaji?

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije že več let izvaja javne natečaje s področja arhitekture, krajinske arhitekture in urbanizma. Ti so za arhitekturno zbornico ključni instrument, s katerim se pri pomembnejših posegih v prostor zagotavlja čim bolj smotrne in kakovostne arhitekturne, krajinsko arhitekturne in urbanistične rešitve, saj so te ena izmed nujnih osnov za sooblikovanje našega skupnega prostora. Javni natečaji so način, ki naj bi poleg kakovostnih rešitev v prostoru skozi neodvisno strokovno presojo zagotavljal tudi dobro uporabniško izkušnjo in priložnost za samo stroko.

Zaradi izjemnega pomena, ki ga pripisuje natečajem je ZAPS v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje pripravila pregledno razstavo natečajev, ki jih je organizirala v času svojega delovanja. Na razstavi bo predstavljenih 109 najvišje uvrščenih projektov na natečajih od leta 1998 do 2010. Bolj podrobno bodo predstavljeni najvišje uvrščeni projekti med leti 2005 in 2010.

Ob razstavi bo izšel pregledni katalog, ki bo zajemal popis vseh 109 natečajev z avtorji, popise komisij s strani ZAPS, naročnikov in investitorjev, poročevalcev, skrbnikov in izvedencev. Najvišje uvrščeni projekti na natečajih med leti 2005 in 2010 so v katalogu avtorsko bolj podrobno predstavljeni. Katalog zaokroža pet različnih prispevkov na temo natečajev.

V sredo, 16. junija 2010, ob 13. uri bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine v Ljubljani tudi okrogla miza o javnih arhitekturnih natečajih. Okrogla miza želi spodbuditi širšo diskusijo o vlogi, pomenu in ciljih tovrstnih natečajev. Na podlagi izpostavljanja različnih problematik, ki se pri teh natečajih pojavljajo, naj bi podala izhodišča za izpopolnjevanje instrumenta javnih arhitekturnih natečajev, ki naj bi bil kvaliteten pripomoček za pridobivanje najboljših rešitev.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.