Priporočamo v branje

Turizem in arhitektura

Matevž Čelik

10.06.2010

Založba Springer je spomladi izdala več publikacij, katerih glavni poudarek je na turizmu v povezavi z arhitekturo. Turizmu je posvečena majska številka revije architektur.aktuell, ki temo uvaja tik pred turistično sezono. Predstavljeni so inovativni projekti, ki jih je mogoče razdeliti na različne kategorije turizma – na primer mestni turizem, poslovna potovanja ali v naravo usmerjeno taborjenje. Predstavitev skozi analizo posameznih projektov odpira vprašanje, koliko je arhitektura pomembna za industrijski sektor, za katerega se zdi, da s težavo kljubuje gospodarski krizi.

Kljub temu se lahko kakovost domačih počitnic še okrepi – februarja 2010 je Avstrijski minister za gospodarstvo in turizem predstavil novo avstrijsko turistično strategijo. Tema “Nove poti v turizem”, sev prvi vrsti ukvarja s koncepti boljše koordinacije marketinških dejavnosti, z vzpodbujanjem inovacij, natančno ciljno usmerjenim sponzoriranjem, izboljšavami infrastrukture in ugodnejšimi pogoji za sodelujoča podjetja.

Največji potencial za podjetja se poleg pazljive izbire palete ponujenih storitev morda skriva tudi v inteligentni prenovi in načrtovanju hotelov, restavracij in rekreacijskih parkov. Kar se tiče zapomnljivosti izkušenj vendar v turizmu veljajo enaka pravila razvoja blagovnih znamk, kot za vse druge proizvode v gospodarstvu. Priznanje vrednosti, diferenciacija v odnosu do konkurence, kulturna občutljivost in individualnost, kot tudi ugodne bilance stanja okolja so bistvenega pomena.

Analiza mednarodnega mestnega turizma
Mestne počitnice in kratki odmori ob koncu tedna bodo še naprej živahen in rastoč segment svetovnega trga turizma. Zbornik z analizami mestnega turizma, skuša prikazati možnosti pri trženju turizma, ki jih ponuja uporaba naprednih tehnik, raziskav in sofisticiranih analitičnih orodij. Danes še vedno primanjkuje literature, ki prikazujejo “how-to” pri uresničevanju analitičnih ambicij. Zbornik prispeva k zapolnjevanju te vrzeli.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.