Novice

Kontejnerska arhitektura

Okolju prijazna alternativa

Uredništvo

21.06.2010

Jure Kotnik je v produkciji Zavoda Trajekt in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje pripravil prvo razstavo kontejnerske arhitekture. Razstava v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine bo na ogled do 31. julija, potem pa bo potovala po svetu.

Razstava kontejnerske arhitekture je prva tovrstna razstava doslej. Obiskovalcem ponuja vpogled v eno od najmlajših vej arhitekture. Izbrane in predstavljene so najvidnejše realizacije, narejene iz standardiziranih ISO kontejnerjev iz celega sveta. Prikazuje širok razpon uporabe kontejnerjev, ki sega vse od začasnih postavitev, javnih zgradb do stanovanjske gradnje. Razstava izpostavlja tezo, da za snovanje kvalitetne arhitekture ni toliko pomembno, s čim gradiš, temveč kako. Mnogi od razstavljenih projektov veljajo za vrhunce arhitekture, za kar so bili nagrajeni z vidnimi arhitekturnimi nagradami v svetovnem merilu.

Poleg predstavitve posameznih projektov bo del razstave prikazal tudi lastnosti in značilnosti kontejnerske arhitekture na splošno ter tako področje približal tudi ljudem, ki se bodo z njo srečali prvič. V sklopu razstave bo postavljena tudi »Sestavljalnica kontejnerske arhitekture«, na kateri bodo lahko obiskovalci s pomočjo kontejnerskih modelčkov v merilu 1:50 sami kreirali kontejnersko arhitekturo.

Razstava je še posebej aktualna v času ekonomske krize, ko se zaradi nastalih razmer ponovno vrednotijo nekatera razmerja v družbi – tudi kultura bivanja. Kontejnerska arhitektura predstavlja enega od alternativnih modelov v smeri hitre in cenovno ugodne modularne gradnje s poudarkom na individualnosti in prijaznem odnosu do okolja. Predstavljeni projekti so večinoma narejeni iz recikliranih kontejnerjev, njihova postavitev je hitra ter ne obremenjuje okolice s hrupom, prav tako je minimaliziran vpliv na mesto postavitve, zato lahko govorimo o okolju prijaznem načinu gradnje.

Na razstavi s svojimi deli sodelujejo: MMW Architects (Norveška), Shigeru Ban Architects (Japonska), Will Alsop Design Ltd. (Velika Britanija), Phooey Architects (Avstralija), AFF Architekten (Nemčija), Spillmann-Echsle (Švica), Lot-Ek (ZDA), Knock.Se (Švedska), Hybrid (ZDA), DeMaria Design Associates (ZDA), Adam Kalkin (ZDA), Nicholas Lacey & Partners (VB), Hvdn Architecten (Nizozemska), MVRDV (Nizozemska), Pierre Morency Architecte (Kanada), Platoon (Nemčija), Luc Deleu (Belgija), Spillmann-Felser (Švica), Jure Kotnik (Slovenija).

Kustos razstave je dr. Bogo Zupančič, za oblikovanje pa sta poskrbela Domen Fras in Kaja Brezočnik.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.