Praksa

K66 Šmartinska

Matevž Čelik

29.06.2010

Na natečaju za K66, ki naj bi zrasla na robu novega parka ob Kavčičevi ulici v Ljubljani, so zmagali Bevk Perović arhitekti. Dve drugi nagradi so prejeli Enota in Ofis arhitekti. K66 naj bi bila poslovno stanovanjska stavba, projekt pa je del urbanistične prenove območja med mestnim središčem in BTC, ki se izvaja v okviru partnerstva Šmartinka.

K66 bo, če jo bodo zgradili, hibridna stavba s petimi stolpi, višine od 30 – 60 m. V zgornjih nadstropjih so predvidena stanovanja, v podstavku, visokem 5 etaž, ki naj bi zapiral južno stranico bodočega parka pa bodo različni poslovni in javni programi, dostopni z različnih nivojev. Streha prve etaže je zasnovana kot del mesta, tako da javni urbani prostor steče preko stopnišč in ramp od ulice proti parku. Bevkperovič so se pri oblikovanju poslužili ustaljenih metod: enostavne volumne so strukturirali po  etažah in si pri tem pomagali z različnimi fasadnimi sistemi, ki so, tako kot vedno, že v natečajni rešitvi premišljeni do popolnosti.

Konec maja letos je ZAPS za investitorja ST Hammer razpisala natečaj s postopkom izbire zainteresiranih arhitekturnih pisarn. Na razpis se je prijavilo 21 kandidatov, prva komisija pa je opravila izbor kandidatov za sodelovanje na natečaju, med katerimi so se v izbor uvrstili Enota, Fanzutti Architect iz Avignona v Franciji, Hosoya Schaefer iz Züricha, Zoboki, Demeter and Associates iz Budimpešte, Ravnikar Potokar, Ofis, Sadar+Vuga in Bevk Perović arhitekti.

komentarji (3)

  1. peter pahor, 01.07. 2010, 10:43

    Zanimiv in korektno izdelan projekt… Sicer se mi zdi dokaj nepretencijozen, kar pa je tudi prav, saj gre le za t.im. “anonimno” stanovanjsko poslovno tkivo, ki ne rabi biti “spomenik”… V slikovnem gradivu bi si želel širšo urbanistično situacijo…???

  2. peter pahor, 01.07. 2010, 10:45

    Če naj bi bil Šmartinski krak nekakšen LJ Manhattan in bo novi park “Central park”, bo ta kompleks del Ljubljanske “Park Avenue”… ;-)

  3. Gregor C, 10.09. 2010, 20:32

    Povezan stavbni blok, podobna ideja kot Steven Hall v pekingu..zdi se mi dobro, da je veliko dinamicnega javnega prostora,..vsekakor pa tisocletja naprednejse kot celovski dvori (zakaj dvori? :)

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.