Delavnica

URBZ: mesto, kot ga ustvarjajo uporabniki

Istanbul

26. julij - 1. avgust 2010

Za vse, ki tudi med počitnicami potrebujete malo delovnega adrenalina, v ponudbi različnih poletnih delavnic priporočamo URBZ v Istanbulu. URBZ zagovarja stališče, da so prebivalci največji strokovnjaki v svojih soseskah. Vsakdanje izkušnje v prostorih, kjer živijo in delajo predstavljajo osnovno znanje za načrtovanje in razvoj mest. Za oblikovalce politik, urbaniste, arhitekte in investitorje v nepremičnine, je dostop do tega znanja najboljši možen način za izboljšanje kakovosti in vpliv njihovega dela. Razumevanje lokacij z vidika tistih, ki jih naseljujejo, izboljšuje možnosti za uspeh projektov na več ravneh: Opredeljuje lokalno udeleženost in igralce. Odpira več komunikacijskih kanalov. Zagotavlja poglobljeno oceno stanja na osnovnem nivoju. Izboljšuje družbeni vpliv in okoljsko vzdržnost. Vse to ustvarja nove ideje in rešitve.

Delavnice URBZ po vsem svetu organizira mreža antropologov, arhitektov, ekonomistov in računalniških inženirjev, ki razvija prilagodljive načrtovalske strukture ter spletna orodja za urbane skupnosti in strokovnjake, ki se ukvarjajo z vključevanjem prebivalcev v odločanje. URBZ veliko pozornosti posveča uporabi spletnih orodij za proizvodnjo in izmenjavo informacij med prebivalci in interesnimi skupinami. Nabor različnih orodij so poimenovali “Mashup območij” in vključuje aplikacije, wikije, bloge, interaktivne zemljevide, fotografije, video posnetke in dinamične spletne strani.

Delavnica Istanbul Mashup bo osredotočena na mešanje različnih znanj in praks za proizvodnjo novih kontekstov in dinamik, “mashup”. V urbanih področjih, to pomeni uporabo razpoložljivega znanja, tehnologij, jezikov, izkušenj in predstav. Istanbul je mesto, ki idealno pooseblja koncept “mashup”, saj je živelo in dihalo idejo mešanja, prilagajanja in prepletanja dveh navidezno ločenih kulturnih zgodovin ves čas svojega obstoja. Obenem evropsko, azijsko in polno protislovij, ki jih vsaka od teh identitet pooseblja, je Istanbul izvorno mesto za tako imenovani “mashup”. V zgodovini razvoja Istanbula je mogoče najti nešteto tem, ki so potencialna področja proučevanja urbanistov in praktikov in se nanašajo na nov razmislek o svetovljanstvu, presnavljanje tradicije, ponovni premislek o prihodnosti.

Istanbul leži na robu dveh svetov, na križišču številnih poti. To je mesto, kjer se vsak lahko počuti kot doma – ne glede na to, odkod prihaja. Hkrati je mesto, ki zavrača klišeje in se z vprašanji s katerimi se sooča spoprijema vnaprej. To so vprašanja, ki jih obenem odpirajo valovi globalnih dogodkov, kot jih zapletenost istanbulskih ulic. URBZ Mashup delavnica si bo prizadevala učiti se od tega karizmatičnega mesta. Za teden dni bo povezala mednarodne in lokalne udeležence. Oblikovale se bodo majhne skupine in preučila različne dele mesta, opravile razgovore, se posvetovale s prebilvalci in mimoidočimi ter spoznale različna področja, ki sestavljajo življenje v istanbulskih soseskah, skozi oči gostov in gostiteljev, obiskovalcev in prebivalcev. Do konca delavnice bo vsaka skupina razvila svoje lastne vizije in cilje, ki temeljijo na interesih in sposobnostih udeležencev.

Delavnica bo dokumentirala in zbrala vse vrste podatkov, in zamisli, nato pa se bo delo na zbranem gradivu nadaljevalo. Končni izdelki bodo v obliki slik, načrtov, zgodb, zvokov, instalacij, performansov, likovnih del, arhitekturnih risb in še veliko več. Na koncu bo vse na ogled na spletu kot tudi na istanbulskih ulicah.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.