Praksa

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah

05.08.2010

Maja so v Šmarju pri Jelšah otvorili nov del doma upokojencev. S projektom, ki je nastal v pisarni Jereb in Budja arhitekti, je dom pridobil skromne a že dolgo načrtovane potrebne dodatne kapacitete.

Dom upokojencev v Šmarju pri Jelšah je bil zgrajen v 1970-ih letih. Dom starejših ima pritličje, 2 nadstropji ter mansardo. Glavni vhod je na sredini kompleksa. Prizidek sledi obstoječi zazidavi in z izmikom tlorisnega gabarita na vzhodnem delu, zaključuje promenado pred kompleksom. Njegova zadnja etaža je namenjena terasi z rožnim vrtom, ki služi delovni terapiji. Vzhodna fasada prizidka sledi obliki dvokapnice, s čimer se novi del oblikovno navezuje na obstoječega. Fasada je lesena, kar ustvarja vzdušje domačnosti.

V pritličju prizidka se nahaja dnevno varstveni center s sanitarijami, shrambo, čajno kuhinjo in skupnim prostorom. Stopnišče in dvigalo povezuje pritličje z ostalimi nadstropji. V prvem nadstropju so 3 bivalne sobe, dnevni prostor, čajna kuhinja ter prostro za spravilo vozičkov ter priročna pralnica. Enaka razporeditev je predvidena v drugem nadstropju. Na terasi pa je vrt namenjen terapevtski dejavnosti. Novi del doma ima tako skupaj 9 novih postelj  za oskrbovance, ter dvorano za družabna srečanja.

Vhod v novi del je z južne strani in zaključuje promenado pred obstoječim kompleksom. Ob dovozni poti so urejena nova parkirišča in pešpot do vhoda.

_______________________________________________________

Projekt: Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, prizidek

Investitor: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Arhitektura: Jereb in Budja arhitekti d.o.o.; Rok Jereb, Blaž Budja, Grega Smrekar, Tadeja Božičnik, Anže Koren

Gradbene konstrukcije: Costa d.o.o., Darko Derlink u.d.i.g.

Strojne instalacije: Projektiva Gorica d.o.o., Oliver Černe u.d.i.s.

Elektro instalacije: Projektiva Gorica d.o.o., Primož Poje u.d.i.e.

Zunanja ureditev: Aspekt plus d.o.o., Gašper Janežič

Projekt: 2009    Izvedba: 2010

Površina: 495,20 m2 Investicija: cca 450.000 €

Foto: Blaž Budja

Komentarji (1)

  1. rebeka, 06.08. 2010, 08:57

    čestitke avtorjem!

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.