Dogodki

Trajnostno mesto Maribor

Mednarodni simpozij sobota 4. september 2010

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

4. september 2010 ob 9.30-15.30

Ob zaključku razstave Mednarodnega arhitekturnega natečaja »EPK/Reka Drava 2012«, na kateri so predstavljeni osrednji razvojni projekti ob reki Dravi, UGM vabi na enodnevni mednarodni simpozij na temo trajnostnega razvoja mesta. Sodelujoči strokovnjaki z različnih področij bodo spregovorili o aktualnih temah oz. projektih, ki bodo sooblikovali Maribor kot glavno mesto kulture leta 2012. Simpozij s šestimi zanimivimi predstavitvami bo potekal to soboto 4. septembra 2010, ob 9.30 do 15.30. Udeležba na simpoziju je brezplačna.

Med drugim je v programu napovedana tudi prva javna predstavitev novega Centra uprizoritvenih umetnosti Maribor na Studencih, razgrnitev načrtov italijanskih arhitektov za novo podobo nabrežja reke Drave, drzne misli o konkurenčnem in zelenem mestu ter privatizaciji kulture. Pridružite se nam in razpravljajte z gosti! Predavanja potekajo v slovenskem in angleškem jeziku! Vstopnine ni!

Marko Vičič & Vital Verlič, vodilna strokovnjaka na področju strateškega komuniciranja, oglaševanja in trženja iz Oglaševalske agencije Futura, Ljubljana, bosta pod drobnogled vzela mesto Maribor kot potencialno blagovno znamko.

Eden najdrznejših arhitektov nove generacije iz Berlina, Jürgen Herman Mayer je Maribor spoznal kot član mednarodne žirije arhitekturnega natečaja za novo Umetnostno galerijo Maribor. Tokrat bo predstavil svoje projekte v Sevilji, Karlsruhe-ju in Wolfsburgu, usmerjene h kompleksnemu polju trajnostne gradnje in zelene arhitekture, ki zaznamuje vsa področja našega vsakdana.

Predavanje poslovnega direktorja Deželnega muzeja Joanneuma iz Gradca, Dr. Wolfgang Muchitsch, bo  posebej zanimivo za tiste, ki se ukvarjajo s preobrazbo kulturnega sektorja, saj bo predstavil proces privatizacije enega osrednjih avstrijskih muzejev iz javnega zavoda v podjetje leta 2003 in pojasnil zakaj se je takrat kontroverzna odločitev izkazala za uspešen model reorganizacije kulturnih institucij.

Mariborski mestni arhitekt Stojan Skalicky, ki je eden glavnih akterjev na področju aktualnega arhitekturnega in urbanističnega dogajanja v mestu, bo spregovoril o bodoči arhitekturni podobi Maribora, od generalnih strateških načrtov, do konkretnih obnov, revitalizacij in novogradenj.

Boštjan Vuga bo razgrnil načrte za trenutno najbolj vročo novogradnjo v mestu – nov Center uprizoritvenih umetnosti Maribor/CEUM. Pozicioniran ob Dravi na Studencih, multifunkcionalen in pripravljen na transformacije, je razvojni projekt, ki kliče k veliki prebuji zapostavljenega mestnega predela in druženju s svetovnimi imeni.

Ob zaključku simpozija bodo zmagovalci mednarodnega arhitekturnega natečaja za novo podobo nabrežja reke Drave, DeliSabatini Architetti iz Rima, pojasnili svoje načrte za dolgo pričakovano preobrazbo in revitalizacijo mestnega nabrežja z Lentom, ki se obeta leta 2012.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.