Dogodki

Projekt arhitektura

Kreativna praksa v času globalnega kapitalizma

Kavarna NUK, Turjaška 1, Ljubljana

13. september 2010, ob 19. uri

Knjiga Projekt arhitektura bo predstavljena na večernem dogodku, 13. septembra 2010 ob 19h, v Kavarni  NUK na Turjaški 1 v Ljubljani. Predstavili jo bodo uredniki Jeff Bickert, Petra Čeferin in Cvetka Požar, skupaj z gosti Petrom Gabrijelčičem, Tadejem Glažarjem, Petrom Krečičem in Radom Riho.

Osrednje vprašanje: Ali je v času globalnega kapitalizma še mogoče vzdrževati kritično pozicijo do tržno orientiranega načina delovanja, ki danes prevladuje na različnih področjih družbene in kulturne dejavnosti?

Izhodišče: Kot posledica procesov globalizacije zadnjih let se je naše okolje korenito spremenilo. Ti procesi so bistveno vplivali tudi na arhitekturo. Analiza sodobne arhitekturne produkcije v kontekstu teh sprememb je priložnost za to, da se izpostavi kritično ali celo transformativno zmožnost arhitekture. Kot tudi, da se pokaže na možnost, v skladu s katero je tudi danes mogoče prakticirati arhitekturo – ne kot tržno dejavnost ali kot servis takšnih ali drugačnih interesov, pač pa kot arhitekturo, natančneje, kot kreativno prakso.

Projekt: Projekt arhitektura je kritična razprava o arhitekturi kot kreativni praksi v krizi. Avtorji prispevkov – predavatelji na konferenci Projekt arhitektura, ki je bila organizirana maja 2009 v Ljubljani – problematiko obravnavajo na svoj, enkraten način in z izjemno spretnostjo argumentacije.
Projektiranje je, kot z vso prodornostjo pokaže William Saunders (Harvard Design Magazine), v stanju distrakcije. Pier Vittorio Aureli (Berlage Institute) raziskuje možnosti konfrontacije in oblikovanja prostora za prebivanje. Luis Fernández-Galiano (AV/Arquitectura Viva) poziva k obnovitvi družbene pogodbe moderne arhitekture. Kenneth Frampton (Columbia University) s poetično naklonjenostjo kaže na strategije, s katerimi se je mogoče postaviti po robu redukciji sveta, ki ga je ustvaril človek.
Podobno Petra Čeferin (Zavod ARK) razvija nepopustljivi in prefinjeno formulirani koncept »afirmativnega odpora«. Rado Riha (Filozofski inštitut, ZRC-SAZU) pa na problematiko odgovarja s spretno reformulacijo znamenitega Robespierrovega vprašanja – »Državljani, ali želite revolucijo brez revolucije?« – v »Arhitekti, ali želite arhitekturo brez arhitekture?«

Knjigo je mogoče kupiti v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in v knjigarnah po Sloveniji, kot tudi ob predstavitvi knjige 13. septembra 2010. Uredniki in nekateri avtorji prispevkov bodo ob predstavitvi pripravljeni odgovarjati na morebitna vprašanja.

Projekt arhitektura: kreativna praksa v času globalnega kapitalizma (Jeff Bickert, Petra Čeferin, Cvetka Požar, uredniki) je na voljo v slovenski in angleški izdaji; 136 strani, barvne ilustracije. Knjižna zbirki AML, št. 5 in 6, izdal Muzej za arhitekturo in oblikovanje, 2010; v sodelovanju z Zavodom ARK Inštitutom za arhitekturo in kulturo, ter Fakulteto za arhitekturo Univerzo v Ljubljani.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.