Dogodki

Teden mobilnosti

Preizkusimo vsaj za odtenek drugačne navade

Uredništvo

14.09.2010

Od četrtka 16. pa do srede 22. septembra bo potekal letošnji Teden mobilnosti. V naših urbanih središčih je v zadnjih letih opažen napredek na področju dnevnih potovanj, na delo, v šolo in po opravkih. Vedno več ljudi se sprehodi do bližnjih ciljev ali pa uporablja kolo,  kot dnevno prevozno sredstvo. Prav tako so mestne parkovne površine vedno bolj raznovrstno uporabljane.

Vsa mesta pospešeno vlagajo v izboljšanje tovrstne infrastrukture ter ozaveščanje, toda mi še vedno ostajamo na evropskem dnu. Odvisnost od vožnje z avtomobilom, posledična neracionalna poraba denarja, uporaba in izraba prostora, nezavedanje škodljivosti telesne neaktivnosti in nepotrebnega onesnaževanja, manjko kulture urbanega kolesarjenja in hoje ter nezadostno upoštevanje pešcev in kolesarjev v prometu so še vedno del naše družbe.

Ob tem je zanimivo dejstvo, da sta pohodništvo ter gorsko, pa tudi cestno kolesarjenje precej bolj priljubljena.

Pobude kot je Teden mobilnosti so dobrodošle za dodatni razmislek o načinu življenja ter vplivih nase, okolje in družbo. V Groningenu so naprimer mestne oblasti s precej  skrajnim ukrepom prepovedale staršem ’dostavo’ otrok v šolo z osebnim avtomobilom  (tudi ker s tem dajejo slab zgled), torej se zdi, da je najmanj kar lahko storimo ob takšnih priložnostih, kot je Teden mobilnosti, dodatno informiranje o alternativah ter preizkus za odtenek drugačnih dnevnih navad, spoznamo nekatere prednostni sprememb, jih morda trajno posvojimo in s tem izboljšamo življenje sebi in drugim.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.