Novice

Izkušnja Chandigarh

Urbanistično načrtovanje v tretjem svetu

knjižnica Urbanističnega inštituta Republike Slovenije, Trnovski pristan 2, Ljubljana

17. september 2010 ob ob 12.00

V petek, 17. septembra 2010, ob 12.00 bo v knjižnici Urbanističnega inštituta Republike Slovenije, na Trnovskem pristanu 2, Ljubljana predavanje predavanje Gopala Krishana, predavatelja geografije na Univerzi Panjab, o prvem načrtovanem mestu v Indiji.

Po delitvi britanske Indije na Indijo in Pakistan je bila leta 1947 med novi državi razdeljena tudi regija Punjab. Indijska zvezna država Punjab je potrebovala novo glavno mesto kot nadomestilo Lahoreju, ki je med delitvijo postal del Pakistana. Potem ko so se številni načrti za razširitev obstoječih mest izkazali za neuresničljive, je bila sprejeta odločitev o načrtovanju in gradnji novega mesta. Chandigarh je načrtoval znani francoski arhitekt Le Corbusier, znan je tudi kot sanjsko mesto indijskega prvega ministrskega predsednika Nehruja. Slikovito umeščen ob vznožje hribovja Shivaliks Chandigarh velja za enega najboljših eksperimentov urbanističnega načrtovanja in moderne arhitekture dvajsetega stoletja v Indiji.

Predavanje dr. Gopala Krishana iz Univerze Panjab v Chandigaju v Indiji, bo razložilo začetke in razvoj mesta Chandigarh v zadnjega pol stoletja s poudarkom na arhitekturnih in urbanistično-načrtovalskih konceptih, ki se zdijo več kot različni tistim v drugih naseljih v Indiji. Po šestdesetih letih vprašanje ostaja skoraj enako: ali sta udejanjena arhitektura in urbanistično načrtovanje razumen odgovor na izzive in Chandigarh moderno mesto ali ne?


Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.