Dogodki

O kakovosti bivanja

seminar ob praznovanju Dneva za prostor.

Projekcijska dvorana, Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

04. oktober 2010 ob 16. uri

Inštitut za politiko prostora ter Mreža za prostor organizirata seminar z naslovom “O kakovosti bivanja”.

Prepričani so, da v Sloveniji nimamo zelo ambiciozne stanovanjske politike. Tako kot pri mnogih drugih javnih politikah je tudi pri stanovanjski politiki država dolgo skušala prevzemati čim manjšo odgovornost in jo z nerealistično velikimi pričakovanji prelagati na trg in zasebni interes. Javna lastnina je pogosto imela implicitno funkcijo ‘nikogaršnjega ozemlja’, ki je šele moralo pridobiti pravega zasebnega lastnika, njena vloga gospodarskega temelja mesta pa je bila degradirana.

V takšnih okoliščinah nastaja v zadnjih letih prirastek novih stanovanj, ki so skrajno vprašljive kakovosti. Pri večini novejših stanovanjskih sosesk je faktor pozidave izjemno visok, zelo malo je zelenih površin za družabnost stanovalcev, otrok, starejših. Po drugi strani vrednote prebivalcev Slovenije kažejo, da pri stanovanjih cenijo prav to, kar v novih soseskah manjka. Poraja se vprašanje, kakšna je pri tem vloga urejanja prostora?

Predavateljica bo izr. prof. dr. Srna Mandič, doktorica sociologije, predstojnica Centra za proučevanje družbene blaginje, docentka za Sociologijo stanovanja in nosilka predmeta Družbeni problemi in javne politike. Raziskuje na področju stanovanja, stanovanjske politike, kakovosti življenja in družbenih problemov.

Dogodek bo potekal v ponedeljek 4. oktobra 2010, ob 16. uri v Projekcijski dvorani v Mestnem muzeju Ljubljana na Gosposki 15 v sklopu praznovanja Dneva za prostor, ki se bo kočal s prosto razpravo in prigrizkom v atriju muzeja.

Svojo udeležbo na seminarju lahko prijavite do 4.10.2010 do 9h na elektronski naslov tatjana.marn@ipop.si. Potrditev naj vsebuje vaše ime, organizacijo in kontaktni e-naslov. Udeležba na seminarju je brezplačna.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.