Dogodki

Alvar Aalto – brezčasna izraznost

Narodni muzej Slovenije, Maistrova 1, Ljubljana

4. oktober – 31. december 2010

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je v sodelovanju z Alvar Aalto Foundation, Veleposlaništvom Finske v Ljubljani ter Narodnim muzejem Slovenije v prostorih slednjega pripravil razstavo Alvar Aalto – brezčasna izraznost. Razstavo bo 4. oktobra ob 20. uri odprla ministrica za kulturo Majda Širca, goste pa bodo nagovorili tudi direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik,  direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Matevž Čelik, in veleposlanica Finske v Ljubljani njena ekscelenca Laura Kakko.

Alvar Aalto (1898–1976) je po vsem svetu znan kot eden pomembnih pionirjev arhitekture 20. stoletja in eden velikih skandinavskih mojstrov oblikovanja. Ustvaril je svoj edinstven arhitekturni in oblikovalski slog, ki sta ga navdihnila človek in narava. Prepričan je bil, da bi dobro oblikovanje moralo biti del vsakodnevnega življenja, zato je ustvarjal smotrne predmete, ki izboljšujejo naš vsakdan. Njegova slogovna evolucija predstavlja zanimivo poglavje v zgodovini arhitekture – od klasicizma v dvajsetih letih prejšnjega stoletja do strogega funkcionalizma v tridesetih ter naprej do zanj značilnega prostega sloga na podlagi sozvočja med naravo in vsakodnevnimi človekovimi potrebami. Zahvaljujoč inovativnim uvidom na področju oblikovanja pohištva njegovo ime zaseda pomemben prostor tudi v zgodovini industrijske umetnosti. Kljub temu bi mu svetovno slavo lahko zagotovil že en sam predmet: Aaltova vaza. Njena nekonvencionalna svobodna oblika uteleša vse tisto, kar povezujemo z Aaltovim edinstvenim slogom arhitekturnega oblikovanja.

Razstava Alvar Aalto – brezčasna izraznost se osredotoča na enodružinske hiše in oblikovanje Alvarja Aalta. Stavbe so predstavljene prek izbranih fotografij, arhitekturnih skic, maket Ville Mairea, hiše zakoncev Aalto, Maison Louis Carré in poskusne hiše na Muuratsalu, Aaltovega pohištva, oblikovalskih izdelkov, kakršni sta Aaltova vaza, znana tudi kot vaza Savoy, iz leta 1936 in Aaltova roža iz leta 1939, ter drugih steklenih posod in tekstilij. Obiskovalci bodo celo dobili priložnost, da pokukajo v veliko maketo notranje ureditve Ville Mairea.

Glavni poudarek razstave je na Aaltovem humanem pristopu do bivanjskih prostorov s primeri iz različnih slogovnih obdobij v času njegove dolge kariere od leta 1924 do 1972.

Obiskovalci razstave bodo lahko uživali tudi ob ogledu filmskih projekcij o njegovem življenju in delu: Studio Aalto, Potovanje Alvarja Aalta v poletje in Aaltova hiša.

Na ogled bo tudi razstava Aalto in Slovenci, na kateri bo mogoče videti vzporednice z delom slovenskih oblikovalcev v istem obdobju.


Organizirana bodo tudi javna vodenja, ki bodo potekala v naslednjih terminih:

sreda, 6. 10. ob 17. uri
nedelja, 10. 10. ob 12. uri
sreda, 13. 10. ob 17. uri
sreda, 20. 10. ob 17. uri
nedelja, 24. 10. ob 12. uri

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.