Split 3, avtorji: Vladimir B. Mušič, Marjan Bežan, Nives Starc, 1968
Dogodki

Nedokončane modernizacije

Pregled tendenc

Društveni centar Kino Mosor, Zvonimirova 63, Zagreb, Hrvaška

1. - 2. oktober 2010

Trajekt in Umetnostna galerija Maribor, projektna partnerja mednarodnega raziskovalnega projekta Nedokončane modernizacije – med utopijo in pragmatizmom vabita na konferenco, ki bo potekala v petek, 1. oktobra in soboto 2. oktobra 2010 v zagrebškem Mosor kinu.

Konferenca z naslovom - Nedokončane modernizacije, pregled tendenc - označuje začetek sodelovanja na dvoletnem raziskovalnem projektu. Skoraj petdeset raziskovalcev iz območja nekdanje Jugoslavije bo v projektu raziskovalo teme, povezane s preoblikovanjem arhitekturne kulture in grajenega okolja na tem območju, in sicer od začetka socialističnega obdobja, preko post-socialistične tranzicije, do danes. Začetna konferenca bo s predstavitvijo raziskovalne teme orisala družbeno-politični in kulturni kontekst ter zgodovinske okoliščine, ki so vplivali na arhitekturo in urbanizem v regiji ter na razvoj različnih trendov in smeri. Oris okoliščin bo pomagal sprožiti kritično razpravo o posodobitvi procesov in njihove družbene in kulturne učinke, na primer do grajenega okolja.

Prvi dan konference bodo cenjeni predavatelji in gostje s svojega vidika raziskovanja predstavili zgodovinske in teoretične okvire teme projekta. Predavali bodo profesor David Harvey (The City University of New York), ugledni britansko-ameriški urbani geograf in antropolog in en izmed najbolj vplivnih teoretikov urbanega prostora v zadnjih nekaj desetletjih, dr. Ljiljana Kolešnik, umetnostna zgodovinarka iz Zagreba, ki je, med drugim, naredila ključni prispevek k interpretaciji umetnosti petdesetih let na Hrvaškem znotraj ideološkega in družbenega konteksta, in dr. Dejan Jović, zgodovinar (University of Stirling, Scotland, UK) strokovnjak za jugoslovansko in post-jugoslovansko zgodovino. Dafne Berc in Maroje Mrduljaš bosta gostila javni intervju s teoretikom Matkom Meštrovićem, ustanoviteljem in protagonistom številnih ključnih dogodkov in pobud na Hrvaškem, kot je mednarodno gibanje Nove tendence, umetniške skupine Gorgona, ali Center za industrijsko oblikovanje, in z arhitektom Bogdanom Budimirovim, ki je eden od pionirjev montažne gradnje na tem območju.

Tekom drugega dneva konference bodo sodelujoče raziskovalne skupine predstavile teme svojih raziskav, sledila bo razprava o smereh prihodnjih sodelovanj.

Konferenco bo spremljala razstava Okvirji modernističnih dediščin dunajskega fotografa Wolfganga Thalerja, ki je v zadnjih dveh letih potoval po območju nekdanje Jugoslavije in fotografiral arhitekturo iz socialističnega obdobja. Njegovo delo je pričanje posameznih arhitekturnih kultur držav nekdanje Jugoslavije o verodostojnosti in zgovornosti različnih arhitekturnih jezikov, ki so se razvili na relativno majhnem in heterogenem ozemlju kot posledica splošne posodobitve procesov in individualne poetike. Thalerjeva obsežna in skrbno zbrana fotografska dokumentacija, ki na zelo subtilen in atmosferičen način beleži sedanje stanje in življenje arhitekture na tem območju,  bo prvič prikazana na enem mestu. Razstava je dragocen, morda presenetljivo, in popolnoma subjektiven pogled na razburljivo in izredno bogato telo modernistične in post-modernistične arhitekture v nekdanji Jugoslaviji, ki še nikoli doslej ni bilo skladno predstavljeno ali sistematično obdelano. Razstava se odpre 2. oktobra v galeriji Vladimirja Nazorja.

Konferenca Nedokončane modernizacije, pregled tendenc pomeni začetek dveletnega sodelovanja in raziskovalni projekt, imenovan Nedokončane modernizacije – med utopijo in pragmatizmom, del programa »Kultura 2007-2013«, ki ga podpira Evropska unija. Poleg Udruženja hrvatskih arhitekata, ki je glavni nosilec programa, so v projekt vključeni še partnerji: Institut za suvremenu arhitekturu (Zagreb), Trajekt (Ljubljana), Umetnostna galerija Maribor, Društvo arhitekata Beograda in Koalicija za održivi razvoj (Skopje).

Ta platforma za sodelovanje na področju arhitekture in urbanističnega načrtovanja združuje 16 interdisciplinarnih skupin, ki bodo v dveh letih raziskovale različne pojave arhitekturnega in urbanističnega načrtovanja v družbenem, gospodarskem in kulturnem kontekstu socialistične Jugoslavije, ter odseve teh procesov v današnjih neodvisnih državah naslednicah razpadle Jugoslavije. Raziskave se bodo osredotočile na načine (prijeme), s katerimi so koncepti modernizacije in družbeni eksperiment izgradnje samoupravne socialistične družbe vplivali na arhitekturo in urbanistično načrtovanje ter kako so obratno arhitektura in urbanizem imeli vpliv na družbeno stvarnost. V tem smislu delujeta arhitektura in urbanizem kot integralni del procesa generalne modernizacije družbe in tudi kot specifičen kulturni pojav. Raziskave bodo poizkusile opredeliti in kritično interpretirati arhitekturne in urbanistične vzorce in procese, ki so kulturni in socialni prispevek k procesu modernizacije, kot tudi pomagale ponovno oceniti zapuščino, s katero se bodo razvijale ali dekonstruktivirale naslednje modernizacije v tranzicijskih in post-tranzicijskih okoliščinah.

Projekt je razdeljen na štiri tematske dele: Kritična teorija in zgodovinska interpretacija, Opis pojava in mediacija arhitekture, Tranzicijski in post-tranzicijski pogoji, Sedanje prakse in perspektive.

Projektne dejavnosti predstavljajo raziskave, ki jih bodo izvajale 16 interdisciplinarnih skupin iz držav naslednic bivše Jugoslavije, konference, ki bodo potekale v vseh sodelujočih državah, razstave, publikacije in spletne strani. Zaključna razstava, ki bo predstavila rezultate projekta, bo v Mariboru, evropski prestolnici kulture 2012.

Ustanovitelja projekta sta Vladimir Kulić (Florida Atlantic University) in Maroje Mrduljaš (Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Zagreb).

Projekt so sofinancirali Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA), European Cultural Foundation (ECF), ERSTE Stiftung, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Program konference Nedokončane modernizacije, pregled tendenc:

1. oktober, Mosor kino

17:00-22:00

Ljiljana Kolešnik

Dejan Jović

Javni intervju: Matko Meštrović, Bogdan Budimirov

David Harvey

22:00 –

zabava

2. oktober, Mosor kino

10:00-14:00

Predstavitev in uvod v 16 raziskovalnih skupin projekta

14:00-15:00

Pavza

15:00-16:00

Razprava

2. oktober, Galerija VN

20:00

Odprtje fotografske razstave Okvirji modernistične dediščine Wolfganga Thalerja.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.