Novice

22. BIO – bienale industrijskega oblikovanja

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, grad Fužine, Ljubljana

7. oktober–7. november 2010

7. oktobra 2010 bodo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje odprli že 22. bienale industrijskega oblikovanja – pregledno mednarodno razstavo industrijskega oblikovanja, oblikovalskih zasnov, produktne grafike in informacijskega oblikovanja, na kateri bo predstavljen izbor inovativnih, celovitih, funkcionalnih in trajnostih oblikovalskih rešitev iz 24 držav.

Najboljšim bo na otvoritvi razstave mednarodna žirija podelila oblikovalske nagrade BIO Design Awards. Osrednjo razstavo BIO 22 bo obogatil pester in zanimiv spremljevalni program.

Od prijavljenih del je komisija v sestavi: Veronika Egger (Avstrija), Ilona Gurjanova (Estonija), Cvetka Požar (Slovenija), Barbara Predan (Slovenija), Lidija Pritržnik (Slovenija), Michał Stefanowski (Poljska), Nedjeljko Špoljar (Hrvaška), Georg Wanker (Avstrija) in Jonathan Young (Velika Britanija) izbrala 132 del iz 24 držav – Avstrije, Belgije, BIH, Brazilije, Cipra, Češke, Finske, Hrvaške, Italije, Kanade, Koreje, Latvije, Madžarske, Nemčije, Nove Zelandije, Poljske, Portugalske, Slovaške, Slovenije, Švice, Tajvana, Turčije, Ukrajine in Velike Britanije. Zaradi visoko zastavljenih meril in strogega izbora pomeni uvrstitev dela na razstavo BIO 22 pomembno priznanje oblikovalcem in prijaviteljem.

Na razstavi bo izbor najboljših del predstavljen v treh skupinah: A. Proizvodi (66 del), B. Produktna grafika in informacijsko oblikovanje (20 del) ter C. Zasnove (46 del).

Slednja skupina bo razdeljena na študentske zasnove in zasnove, ki so jih izdelali že uveljavljeni oblikovalci, s čimer bo mladim neuveljavljenim oblikovalcem ponujen prostor za ločeno predstavitev svojih še nerealiziranih projektov. Z letošnjo zasnovo razstave in programa se bomo skušali še bolj približali obiskovalcem in jih vpeli v aktiven ogled in spoznavanje posebnosti razstavljenih izdelkov. Izdelke bodo spremljala predstavitvena besedila, izpostavljene pa bodo tudi ključne značilnosti posameznih skupin in kriteriji izbora del za razstavo.

Otvoritev razstave bo v četrtek, 7. oktobra 2010, ob 19. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine.

—————————————————————————————————————————

Vse od prve razstave BIO leta 1964 se je zvrstilo že 21 bienalih prireditev, na katerih so predstavljali svoja dela oblikovalci, naročniki, proizvajalci in študenti iz vsega sveta, med njimi tudi zveneča imena in podjetja, kot so Naoto Fukusawa Design, Ron Arad, Kazue Kawasaki, Marc Zanusa, Vitra Internationa, Ittala, Porsche Design Studio, Siemens, Elektrolux, Zanotta, Pininfarina, Ergonomidesign, Tupperware, IKEA in mnogi drugi. Tako je do danes BIO s svojo dolgoletno tradicijo in zavzetim delovanjem v mednarodnem oblikovalskem prostoru vzpostavil pomembno strokovno in povezovalno platformo oblikovanja.


Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.