Praksa

Bivak pod Grintovcem

Pri gradnji v visokogorju je ključno razumevanje topografije

Matevž Čelik

17.10.2010

Novi bivak pod Grintovcem stoji sredi odprte gorske planote pokrajine Velikih podov, ki je po svoji reliefni oblikovanosti neizrazita, zato je zasnovan kot pokončen temen volumen, ki je zelo dobro viden od daleč in tako v prostoru deluje kot orientir.

Notranjost bivaka je urejena v treh  nadstropjih. Zgornji dve sta namenjeni ležiščem, pritličje pa je bivalni prostor z jedilno mizo in garderobo.

Plašč bivaka je oblikovan tako, da se skozi okna na vogalih odpirajo pogledi na vse pomembne strani. Notranjost je zato zračna in svetla. Stene so dvojne, zunanja plast so izolativni Alu paneli, notranjost pa je obložena z lesenim perforiranimi ploščami, ki omogočajo odvajanje vlage.

Bivak, je bil do zadnjega vijaka izdelan v delavnici v dolini, na njegovo lokacijo pa ga je prestavil helikopter. Konstrukcijo zato tvorijo lahki aluminijasti profili. Bivak je pritrjen na minimalen betonski podstavek. Čeprav gre za tehnološko nezahtevno in robustno konstrukcijo, bivak v gorsko divjino vnaša modernost in domačnost hkrati.

Kajzeljevi bivaki temeljno nasprotje med človekovimi potrebami in njegovim odnosom do narave, obravnavajo z razumevanjem topografije lokacije, v katero so umeščeni. Pri posegih v občutljivo divjino se to znanje kaže kot ključno. Bivak pod Grintovcem po eni strani nadaljuje kulturno tradicijo gradnje lahkih montažnih zavetišč v Alpah, po drugi strani pa jo nadgrajuje z iskanjem še sprejemljivega ugodja.

YouTube Preview Image

Film GRS Kamnik o montaži bivaka

_______________________________________________________

Projekt: Bivak pod Grintovcem

Lokacija: Kamniške alpe

Arhitektura: Miha Kajzelj

Izvedba: 2009

Površina: 14,00 m2

Foto: Matevž Paternoster

Komentarji (1)

  1. Judit Bellostes : pausa en la cubre – mountain bivouac in grintovcem : Estudio de arquitectura, 20.01. 2011, 17:35

    [...] Mountain bivouac in Grintovcem – Trajekt (artículo de texto con fotografías, planos y [...]

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.