Novice

O oblikovanju prihodnosti

Otvoritveni govor Philippa Starcka na BIO 22

povzela Maša Ogrin

17.10.2010

Na otvoritvi letošnjega Bienala industrijskega oblikovanja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani je eden najvplivnejših svetovnih oblikovalec Philip Starck, spregovoril o tem, kakšna bo naloga oblikovalca v prihodnosti.

»Za vsako orodje ali orožje obstaja odgovarjajoča doba..«

Svoje življenje, celih trideset let, je posvetil oblikovanju raznovrstnih izdelkov, svoje delo je opravljal s spoštovanjem, odkritostjo, kreativnostjo, vendar se danes počuti žalostnega in impotentnega, sam zase pravi, da ni, oziroma je ustvaril nič, v samoironiji si nadene vzdevek Kralj Niča. »Ustvarjal sem dobre stvari, ampak da bi kaj naredil? Prav v času te konference ljudje po svetu umirajo, ker nimajo kaj jesti, ker nimajo dostopa do pitne vode, mi pa se ukvarjamo z oblikovanjem čajnikov.« Poziva k bolj moralnemu oblikovanju, osvobojenemu banalnosti in cinizma.

»Imam slabo novico: vse se rodi, živi, raste in odmre.«

Starck govori o menjavanju civilizacij od Aztekov dalje, o trenutnem odmiranju naše civilizacije in na prenos težišča svetovne ekonomije, kapitala in energije na vzhod, ob tem pa opozarja na nastanek nove finančne elite in na kreativno praznino, ki bo zazevala v evropskem prostoru.

»Dobra novica pa je, da umiramo. Zakaj je to dobra novica? Malo preden umre, dobi človek neko novo vrsto energije in mi imamo zdaj edinstveno priložnost, da raziskujemo to novo vrsto energije.«

Starck poziva mlade oblikovalce, da izkoristijo to praznino za razvoj novih kreativnih idej, konceptov, ki bodo čez deset let, ko se bo vzhod izpel – zakaj v desetih, dvajsetih letih bo ustvaril to, kar smo Evropejci ustvarjali zadnjo polovico stoletja – vrnejo na oder in predstavijo nove izdelke, ki bodo lajšali življenje vsem nam.

»Dela ni malo, a je lahko tudi zelo, zelo zabavno!«

YouTube Preview Image

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.