Natečaj

Trimo Urban Crash

Trimov bienalni mednarodni natečaj za študente arhitekture in oblikovanja

Rok oddaje 31. januar 2011

»Oblikuj izvirno urbano instalacijo, ki služi javnemu namenu. Mi jo zgradimo.«, pravijo pri Trimu. 15. oktobra 2010 je bil razpisan tretji mednarodni natečaj Trimo Urban Crash, namenjen študentom arhitekture in oblikovanja z vsega sveta. Natečaj, ki bo odprt do 31. januarja prihodnje leto, študente izziva, da pripravijo rešitev za izvirno urbano instalacijo. Zmagovalni projekt bo postavil Trimo v Ljubljani, konkretneje v stanovanjskem naselju Fužine, poleg izvedbe pa bo avtorja nagradil tudi s šolnino na priznani londonski šoli arhitekture, vse finaliste pa z udeležbo na arhitekturni delavnici v Sloveniji.

Na predhodnem bienalnem natečaju 2008/2009 je Trimo prejel skoraj 150 prijavljenih projektov iz sedemnajstih držav. Zmagal je projekt kulturnega odra z lastnostmi urbane skulpture, študentov s Poljske.

Tokratna tema natečaja za najboljši objekt je »tribuna življenja« v stanovanjskem naselju Fužine v Ljubljani. »Objekt mora s svojo formo in namenom povezati vsebine, kot so tribuna za ogled športnih in kulturnih prireditev, srečevališče za različne generacij, točka prepleta različnih kultur, odgovor na problematiko sodobnih spalnih naselij v Evropi,« pravi  Miloš Ebner, direktor strateških inovacij v Trimu. »Tako kot tudi do sedaj, se Trimo Urban Crash »raztrešči« na najbolj intrigantnih, najbolj zanimivih, najbolj drugačnih, najbolj napetih točkah v mestu – nazadnje na Metelkovi, tokrat v Fužinah, prihodnjič pa – kdo ve, mogoče prav kje v vaši bližini?«

Zmagovalni projekt, ki ga bo mednarodna žirija ocenjevala v dveh krogih, potem pa h končnemu glasovanju povabila še javnost, bo objavljen do konca aprila 2011, v naselju Fužine pa postavljen do jeseni 2011. Na svečanem odprtju objekta se bodo študentje, katerih projekti se bodo uvrstili v ožji izbor, srečali tudi s člani žirije in se lahko udeležili arhitekturne delavnice v Ljubljani.

Mednarodni natečaji, kot je Trimo Urban Crash, ponujajo študentom in fakultetam odličen komunikacijski kanal za učinkovito navezovanje stikov, priložnost za izmenjavo znanja in primerjanje različnih arhitekturnih pristopov. Trimo Urban Crash je natečaj, ki spodbuja kreativno preoblikovanje urbanega okolja s pomočjo naprednih gradbenih materialov in tehnologij, ki jih proizvaja Trimo kot uveljavljen evropski ponudnik. Pomembna je tudi izkušnja kreiranja rešitve za potencialno izvedljiv projekt. Trimo stremi k širjenju povezovanja in sodelovanja z akademskimi krogi, k zagotavljanju drugačnih vsebin za študijske programe na fakultetah za arhitekturo in k spodbujanju konstruktivnega sodelovanja med teorijo, prakso in gospodarstvom na različnih področjih. Glede na močno tradicijo Trimovega razvojno-raziskovalnega oddelka in usmerjenosti k strokovnosti, je Trimo Urban Crash eden izmed mnogih inovativnih njihovih projektov.

Dodatne informacije o natečaju lahko najdete na spletni strani www.trimo-urbancrash.com.
Za podrobnejše informacije se lahko obrnete tudi na vodjo službe za odnose z javnostmi v Trimu d.d., mag. Jano Lutovac Lah: jana.lah@trimo.si , +386 (0)7 34 60 192.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.