Knjige

Po čem hrepenijo arhitekti

Anja Koršič Mravlje

25.10.2010

What architects desire?

Po uspešno zasnovani knjigi „Why do architects wear black?“ je leto dni kasneje izšla druga knjižica v seriji. „What architects desire“ je bila izdana ob nemškem prispevku „Sehnsucht“ (koprnenje, hrepenenje), predstavljenem na dvanajsti mednarodni beneški arhitekturni razstavi „People meet in arhitecture“ na letošnjem Beneškem bienalu.

Anketno vprašanje arhitektom  je zastavljeno precej širše od prvega „Why do architects wear black?“,  zato v novi knjižici sledijo raznoliki odgovori kot različne interpretacije zastavljenega  vprašanja. Z razliko od prve knjižice se v drugi večina odgovorov izriše skozi skice arhitektov.  Nekateri arhitekti odgovarjajo osebno, drugi se oklepajo klasične idejne skice arhitekture. Odgovori so včasih jasni, spregovorijo in so radikalni, drugič sledijo razmišljanju in kontemplaciji posameznika in spominjajo na risanje,skiciranje toka misli med opravljanjem drugega dela.

Glede na že videne zbirke skic arhitektov in oblikovalcev,  je pristop znan in logičen (skica kot nosilka arhitektove ideje). Podobno kot v prvi knjižici znova pogrešamo prostor za svoje skice, saj žepna knjiga sedaj dobesedno postane skicirka. Arhitekturna skica pa ponovno aktualna.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.