Natečaji

Nogometni stadion Borisov

Dobre izkušnje iz Ljudskega vrta za stadion beloruskega prvaka

Matevž Čelik

27.10.2010

V beloruskem mestu Borisov po načrtih Ofis arhitektov iz Ljubljane nastaja sodoben stadion. Zgrajen naj bi bil do leta 2012, ko bo Borisov praznoval pomebno mestno obletnico. Zasnova stadiona temelji na projektu za stadion v Ljudskem vrtu v Mariboru in se prilagaja naravnim danostim lokacije in terena. Stadion bo, podobno kot mariborski, imel 13.000 sedežev ter 3.000 m2 dodatnega javnega programa. Lokalni nogometni klub Bate Borisov je večkratni beloruski prvak in letos igra v Evropski ligi.

Naloga arhitektov je bila zasnovati tudi dobro prometno ureditev in upoštevati različne režime za primer tekmovanja in vsakdanje rabe športnega kompleksa. Parkirišča v okolici stadiona so razdeljena v manjše žepe, skrite v gozdu, zasnovani pa so tako, da bi jih bilo v času, ko niso zasedena mogoče uporabljati tudi kot poligon za rolkanje in kotalkanje. Prostor, kjer bo zgrajen stadion, je danes pravzaprav gozd. Bleščeča aluminijasta lupina novega Borisovskega stadiona bo tako stala sredi zelenja. Kljub temu, da gre za razmeroma majhen stadion, bo ta na koncu deloval kot velik, dominanten in močan označevalec prostora. Arhitekti so veliko pozornosti posvetili akustiki, ki naj bi prispevala k vzdušju in doživetju tekmovanj, tako za igralce kot navijače.

Igralna površina je postavljena v smeri sever-jug. Arena ima 17 vrst sedežev na krajših in 27-28 vrst na daljših stranicah. Zahodna tribuna v zgornjem delu vključuje galerijo za reporterje in VIP, pod njo pa so štiri nadstropja z dodatnim programom in servisi. Vhod za obiskovalce se nahaja na nivoju prvega nadstropja in je zasnovan kot pokrita ploščad, tako da zagotavlja senco in naravno prezračevanje. Ploščad je zamišljena tudi kot prostor za druženje navijačev v premoru med polčasi. Razteza se po celotnem obodu stadiona.

VIP prostori so dostopni z dvigalom neposredno od vhoda, kjer je urejen tudi dovoz za avtomobile. Zasnovani so kot manjše posamezne enote, ki jih je mogoče oddajati podjetjem ali skupinam navijačev. Reporterske kabine so neposredno povezane s tiskovnim središčem, ki se nahaja nadstropje pod njimi.

Ločen dostop za igralce je urejen z nižje ploščadi, z neposredno povezavo do parkirišča za avtobuse in avtomobile. Na vsakem vhodu se nahajata dve garderobi in prostori za dopinško kontrolo ter fizioterapijo.

Javni program se nahaja v pritličju in vključuje gostinsko ponudbo, kegljišče, fitnes in trgovske lokale. Gostinski lokali so orientirani proti vstopni ploščadi, ki je namenjena pešcem.

_______________________________________________________

Projekt: Nogometni stadion FC Bate Borisov

Lokacija: Borisov, Belorusija

Arhitekti: Ofis arhitekti d.o.o.

Projektna skupina: Rok Oman, Špela Videčnik, Konstantine Bogoslavsky, Katja Aljaž, Janja Del Linz, Janez Martinčič, Andrej Gregorič, Ana Kosi, Ieva Cicenaite, Gregorz Ostrowski

Gradbene konstrukcije: Jaka Zevnik u.d.i.g.

Investitor: Nogometni klub Bate in Vlada republike Belorusije

Projekt: 2010

Izvedba: 2012

Površina: 6.108,00 m2

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.