Novice

Philippe Rotthier Evropska nagrada za arhitekturo

29.10.2010

Z 9. Philippe Rotthier Evropsko nagrado za arhitekturo (Philippe Rotthier European Prize for Architecture), ki bo podeljena junija 2011, bodo nagradili najbolj opazne evropske prenove, izvedene v preteklih petih letih.

V 20. stoletju so se upravljalci mest pogosto zatekali izgradnji novih stavbni kapacitet kot k posodabljanju obstoječih, včasih tudi mimo želja in potreb lokalnih prebivalcev.

V današnjem času smo bolj pozorni do dediščine in njenih potencialov ter  se vedno več ukvarjamo s prenovo obstoječih stavb, pogosto z novo namembnostjo. Tako prenovljene tovarne, delavnice, pokrite tržnice, skladišča, vojašnice in različne javne in zasebne, posvetne in verske, zapuščene in konfiskiranje stavbe dobijo novo uporabno vrednost, hkrati pa se ohranijo kot fragment kolektivnega spomina in zgodovine določenega okolja.

Zato se bodo za leto 2011 prizadevali nagraditi projekte, ki so del procesa oživljanja mest, s poudarkom na ohranjanju dediščine in izboljšanju kakovosti bivanja.

Žirija ima na razpolago nagradni sklad 30.000 evrov, nagrajeni projekti pa bodo razstavljeni v katalogu ter razstavi oktobra 2011 v Bruseljskem arhitekturnem muzeju, kjer bo istočasno potekala slavnostna podelitev nagrad.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.