Delavnica

Poplavljena žetev

Umetnica Alex Toland postavlja vprašanja o obravnavi voda v urbanem območju

Maša Ogrin

02.11.2010

Mesec mineva, odkar so Slovenijo prizadele hude poplave. V tem času je gostujoča ameriška umetnica iz Berlina, Alex Toland, v sodelovanju z MoTa – Museum of Transitory Arts, Ljubljana in abs.arh. Ano Malalan pripravljala projekt imenovan Vrt želja: Poplavljena žetev / Wish garden: Flooded harvest.

Projekt je bil izveden v obliki odprte arhitekturne delavnice, na kateri so se skozi raziskovanja hidrološke zgodovine mesta Ljubljane, analitične sprehode ob nabrežju Ljubljanice, izmenjavo mnenj različnih področij in z razpravo o raznolikih možnostih za pomoč  v poplavnem času, sodelujočim zastavljala vprašanja, na katera bi morala sicer odgovoriti stroka.

»Kakšne zaklade skriva naravno porečje? Kakšen odnos je med izgubo, izmenjavo in dobičkom na območju reke? Kako se lahko odzovejo urbanisti, arhitekti in projektanti na nove zahteve vodnih območij?«

Umetnici sta se projekta lotili s tehniko performativne kartografije, na Šuštarskem mostu sta izdelali zemljevid prazgodovinskega porečja Ljubljanice, izrisan iz naplavljenega rečnega blata oziroma prsti poplavljene Gradaščice.

Skozi dan se je zemljevid na račun pretoka pešcev in kolesarjev spreminjal, podobno kot smo skozi stoletja spremenili ali preoblikovali naravno krajino in potek voda, menita avtorici.

Ves čas dogodka, smo sodelujoči na mostu delili ne/običajne turistične zemljevide Ljubljane, dopolnjene s plastjo topografije prazgodovinskega poteka porečja in z novo legendo.  Preoblikovani zemljevidi so v prvi vrsti prikazovali naravni potek Ljubljanskih voda, namesto turističnih znamenitosti, pa alternativne vodne ukrepe in možne urbane prilagoditve.

Zemljevid je bil vreden kakšnega solda, za pomoč prizadetim ob poplavah, ali pa kakšne osebne zgodbe o poplavi.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.