Novice

Onkraj vsakdanjosti

Gledališka arhitektura v Srednji Evropi

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, grad Fužine

19. november 2010–9. januar 2011

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bodo jutri otvorili razstavo Onkraj vsakdanjosti – Gledališka arhitektura v srednji Evropisrednjeevropskih gledaliških stavb. Razstava, ki bo na ogled od sredine novembra do začetka januarja, je rezultat sodelovanja Slovenskega gledališkega muzeja (SGM) s partnerji v projektu TACE (Theatre Architecture in Central Europe). Prinaša zanimiv in širok vpogled v arhitekturo srednje-evropskih gledališč, ki ga bo mogoče doživeti skozi najzanimivejše gledališke stavbe in gledališke dvorane, zgrajene v različnih obdobjih, pa tudi skozi neizvedene vizije ter stavbe, ki so bile zaradi različnih zgodovinskih okoliščin porušene. Razstava ponuja zanimiv pregled pomembnih točk v zgodovini razvoja gledališč na območju Srednje Evrope.

Razstava v MAO prihaja iz Bratislave, pred tem pa je gostovala v Varšavi, Pragi in Budimpešti. Kot pravi kustos razstave Igor Kovačević, si je zastavil cilj prikazati prostor srednje Evrope kot stičišče prepoznavnih, sorodnih, pa tudi značilnih umetniških struj in izkušenj. Odgovoriti je skušal na vprašanja o povezavi arhitekture z določenim okoljem in obdobjem, se soočiti s pojmom narodnega gledališča v 21. stoletju, in s spremembami v konceptu estetike gledaliških zgradb v zadnjih treh stoletjih. V tem obdobju se v večetničnem in večkulturnem prostoru Srednje Evrope izrazito prepletajo vplivi slovanskih kultur, pogojenih z družbenimi, materialnimi in kulturnimi spremembami. Gledališka arhitektura v tem kontekstu predstavlja izjemno zanimivo opredmetenje zgodovine, še posebej če o njej razmišljamo v povezavi z razvojem gledališča kot takega. Razstava nam tako razkriva skupni imenovalec gledališke kulture in arhitekture.

Med bistvenimi stavbami z območja Češke, Madžarske, Poljske, Slovaške in Avstrije pomembno mesto zaseda tudi arhitektura gledališč v Sloveniji. Na razstavi so predstavljene stavbe SNG Opera in balet (arhitekta: Anton Hruby in Jan Vladimir Hrasky, 1892; prenova Atelier arhitekti, 2010), SNG Drama v Ljubljani (arhitekt Aleksander Graf, 1892), Cankarjev dom (arhitekt Edvard Ravnikar, 1983), SNG Maribor (arhitekti Adam Wiesinger, Gustav Lahn in Johann Schöbl 1851-1864, dozidava arhitekt: Branko Kocmut, 1994), SNG Nova Gorica (Arhitekt: Vojteh Ravnikar, 1994), Tartinijevo gledališče v Piranu (arhitekta Giovanni Grassi in Zammattio, 1910), Mestno gledališče Ptuj (zgrajeno okoli 1786; prenova arhitekti Plan B, 2007), Rudniško gledališče v Idriji (zgrajeno okoli 1770) in Slovensko stalno gledališče v Trstu (arhitekt Edo Mihevc, 1967). Ob razstavi bo izšel katalog v katerem bodo podrobno predstavljena obravnavana gledališča.

Projekt TACE

TACE je triletni mednarodni projekt, ki poteka v petih srednjeevropskih državah od februarja 2008 do januarja 2011. Namen projekta je predstaviti kulturno dediščino ter znanje in razvoj na področju gledališke arhitekture v srednji Evropi iz več perspektiv in v različnih oblikah (raziskave, razstave, izobraževalni programi, publikacije in digitalni viri). Raziskave, ki so nastale s sodelovanjem pomembnih arhivov in drugih sorodnih ustanov iz petih držav, so umeščene v širši evropski kontekst. Projekt vodi Narodno gledališče iz Prage (Národní divadlo Praha) v sodelovanju z Gledališkim inštitutom iz Bratislave, Madžarskim gledališkim inštitutom in muzejem, s Slovenskim gledališkim muzejem iz Ljubljane in z Gledališkim inštitutom iz Varšave. Projekt TACE sofinancirajo Evropska unija (program Kultura 2000) in ministrstva za kulturo iz omenjenih držav.

Otvoritev

Otvoritev razstave bo v MAO na gradu Fužine, v petek, 19. novembra 2010, ob 19. uri. Goste bosta pozdravila direktor MAO Matevž Čelik in direktor SGM Ivo Svetina, govornika pa bosta kustos razstave Igor Kovačević in vodja projekta TACE iz praškega Narodnega gledališča Ondřej Svoboda. Razstavo bo odprla ministrica za kulturo Majda Širca.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.