Dogodki

Moderna na Floridi

Stanovanjska arhitektura med 1950 - 65

Plečnikova predavalnica Fakultete za arhitekturo

18. november ob 19. uri

Profesor Martin Gundersen bo predaval o moderni stanovanjski arhitekturi v Kaliforniji in na Floridi med 1950 in 1965, ki je predstavljala najpomembnejši prispevek k disciplini arhitekture v drugi polovici 20. stoletja v ZDA. To arhitekturna dela so nastajala z optimizmom in možnostmi, ki so spremljale reimaginacijo ameriške kulturne produkcije po drugi svetovni vojni.

Študije primerov hiš v Kaliforniji so prejele pozornost mednarodne stroke, hiše iz sarasoške šole predstavljajo nekakšno fuzijo izročila evropskega modernizma in lokalnega in regionalnega konteksta edinstvene pokrajine Floride, ki deluje v dveh merilih: v neskončni ploskovnosti nelomljenega horizonta in takojšnji prisotnosti intimnega, srednjega merila ni. Moderna floridska hiša vsebuje prav ta paradoks.

Arhitekturni jezik, ki vzklije iz iz zlitja sodobnega modernizma s toplim, vlažnim, bujnim in skrivnostnim okoljem Floride je predmet predavanja.

Martin Gundersen je profesor arhitekture na University of Florida. Rodil se je v Ft. Myers na Floridi v družini arhitektov in bil pomočnik direktorja Šole za arhitekturo na Univerzi na Floridi med leti 1983 – 2009 ter koordinator vseh dodiplomskih oblikovalskih studiev. Predava o oblikovanju kot tudi o arhitekturni zgodovini in teoriji in je ustanovitelj School’s Special Degree in Architectural Pedagogy, trenutno edinega tovrstnega programa v ZDA.

Prof. Gundersena se ukvarja z raziskovanjem arhitekturne pedagogike na akademijah, trenutno pa pripravlja knjigo z naslovom: Modern Domestic Architecture of Florida 1950-1965.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.