Novice

PIDA << REW

Živost, raznolikost in kakovost projektov je naredila letošnjo konferenco zanimivo

Tartinijevo gledališče, Piran

Maša Ogrin

20. in 21. november 2010

Prejšnji, zadnji jesenski konec tedna, so se v Piranu v Tartinijevem gledališču odvili 28. Piranski dnevi arhitekture, posvečeni profesorju Vojtehu Ravnikarju, ustanovitelju in dolgoletnemu predsedniku organizacijskega odbora PDA. Rdeča nit letošnje mednarodne arhitekturne konference je bila reanimacija arhitekture. V dveh dneh je svoj pogled na reanimacijo arhitekture predstavilo sedem priznanih arhitektov, ki se vsak na svoj način v praksi razvijajo odnos do obstoječih objektov prostorske kulturne dediščine. Prav živost, raznolikost in kvaliteta predstavljenih projektov je naredila konferenco zanimivo. Obmorsko mestece je zaživelo v prijetnem utripu predavanj, otvoritev razstav in druženja.

Program se je zaključil z izborom Piranesijevih priznanj in podelitvijo nagrad. Mednarodno nagrado Piranesi 2010 je, med mednarodnimi projekti iz osmih držav, prejelo delo izpod rok Maruše Zorec in Matjaža Bolčine – obnova Naskovega dvorca v Mariboru. »Natančna intervencija je spoštljiva do obstoječe strukture, obenem pa z materiali ter inovativnimi detajli izraža sodoben čas, v katerem je bila narejena.« je svoje delo opisala žirija. Mednarodno priznanje Piranesi je prejel tudi precej drugačen projekt hrvaškega Studia UP, ki mu je po mnenju žirije v premišljeni intervenciji v močno poškodovano obstoječo strukturo z izjemno majhnimi sredstvi ter z ogromnim programom uspelo razviti ustrezno rešitev za mladinski hotel. Podeljeni sta bili tudi dve študentski nagradi, več o samem izboru lahko izveste na spletni strani.

Čas ni nekaj, kar bi pripadalo samo prihodnosti, prav tako ne prostor. Skozi vse plasti dogodka se je tkala misel, da je vzpostavljanje spoštljivega in kreativnega dialoga, stavbe z okolico in njeno kulturno zgodovino, značaj vsakega kvalitetnega dela.

Želeli bi si, še več podobnih srečanj, saj je le skozi takšne pogovore mogoče razviti skupno arhitekturno misel in težnjo k poenotenju v zaščiti prostorske dediščine pred trohnečim kapitalom časa.

Vse pohvale organizatorjem.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.