Dogodki

Luka Skansi predava o Ginu Valleju

Fakulteta za arhitekturo, Zoisova 12, Ljubljana

6. december 2010, ob 18:00

Dr. Luka Skansi iz beneške IUAV bo v ponedeljek, 6. decembra 2010, ob 18.00 v Plečnikovi predavalnici ljubljanske Fakultete za arhitekturo s predavanjem »Arhitektura brez avtorja: Gino Valle 1945-2003«  predstavil svoje poglede na življenje in delo tega pomembnega arhitekta prejšnjega stoletja. Predavanje bo pospremilo izdajo obsežne monografije Gina Valleja, ki jo je dr. Luka Skansi napisal skupaj s Pierre-Alainom Crosetom.

Gino Valle (Videm, 1923 – Videm, 2003) je bil eden od plodovitejših in vsestransko delujočih italijanskih arhitektov 20. stoletja. Valle se je v več kot petdesetletni karieri, v kateri je razvil mnoge realizacije in številne projekte, ukvarjal z vsemi glavnimi tematikami, ki so bile značilne za arhitekturno disciplino v drugi polovici tega stoletja. Te tematike so obravnavale problem poseganja v zgodovinski kontekst, gradnjo z montažnimi elementi, arhitekturni prostor in figurativno abstrakcijo ter odnos med urbano razsežnostjo arhitekture in urbanizmom. Gino Valle je zaradi svoje kompleksne delovne metode in velike svobode v izražanju omenjene tematike izvedel izven jezikovnih standardov, ki so zaznamovali evropski kontekst. Dvajset let po zadnji monografiji je izšla nova knjiga o Ginu Valleju, ki sta jo uredila Pierre-Alain Croset in Luka Skansi. V njej sta zbrala in ponovno obravnavala delo furlanskega mojstra, obsežno analizo njegovega dela pa sta utemeljila z raziskovanjem arhivskega gradiva in novim zgodovinsko-kritičnim pogledom.

Luka Skansi (r. 1973) je zgodovinar arhitekture in asistent na Arhitekturni fakulteti v Benetkah (IUAV) na katedri Teorija in zgodovina arhitekture. Diplomiral je iz zgodovine arhitekture na IUAV z nalogo o formaciji Rema Koolhaasa v okviru mednarodne arhitekturne debate v šestdesetih letih 20. stoletja. Doktoriral je leta 2006 z nalogo Arhitektura v predrevolucionarni Rusiji in rojstvo avantgarde (1900–1917): estetika, umetnost, arhitektura na Scuola di Studi Avanzati in Venezia / School of Advanced Studies in Venice. Trenutno predava zgodovino arhitekture 19. in 20. stoletja na IUAV, svoje raziskave pa je predstavljal tudi na rotterdamskem Berlage Institute, na newyorški Columbia University, na milanskem Politecnico, na dunajski Technische Universität in v Wroclawu. Leta 2008 je bil kurator razstave o slovenski arhitekturi v 20. stoletju (Architektur. Slowenien_Meister & Szene) v Ringturmu, razstavnem prostoru Wiener Städtische Versicherung AG na Dunaju. Njegovi članki in eseji o evropski arhitekturi zadnjih dveh stoletjih so izšli v številnih revijah, knjigah in enciklopedijah. Leta 2009 je dobil častno priznanje, mednarodno nagrado Bruno Zevi, poimenovano po italijanskem arhitektu, zgodovinarju, publicistu in kritiku. Skansi je že izdal knjigo o Ginu Valleju in sicer o njegovem načrtu za poslopje nemškega bančnega podjetja v Milanu (Gino Valle. Deutsche Bank Milano, Milano: Electa 2009), tokrat pa bo predstavil pravkar izdano obsežno monografijo Gina Valleja, ki jo je napisal skupaj s Pierre-Alainom Crosetom.

V okviru spremljevalnih dogodkov slovenske predstavitve na 12. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia bo potekalo predavanje strokovnega sodelavca dr. Luke Skansija z naslovom Scenografije mestnega prostora v torek, 7. decembra 2010, ob 18.30 uri v Mestnem muzeje Ljubljana, Gosposka 15.

Komentarji (1)

  1. Maša Ogrin, 02.12. 2010, 17:35

    Namig – naj bodo knjige ob predavanju dostopne:)

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.