Novice

Kje je “Zalograd”?

javna predstavitev projekta

Moderna galerija, Tomšičeva 14, Ljubljana

20. december 2010 ob 18ih

“Zalograd” je rezultat projekta Javno mesto, ki ga je začel STEALTH.unlimited (Ana Džokić in Marc Neelen) in C3 (Boštjan Bugarič) v sodelovanju z Moderno galerijo v Ljubljani in ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske v Ljubljani. Prva javna predstavitev projekta “Zalograd” bo v ponedeljek, 20. decembra 2010 ob 18.00h v Moderni galeriji, Tomšičeva 14, Ljubljana.

V ljubljanskem okrožju Zalog odrašča nova generacija mladostnikov. Mladi iz Zaloga imajo svoje korenine v raznoliki in bogati mešanici kulturnih ozadij držav bivše Jugoslovije. To je botrovalo razvoju lastne urbane identitete Zaloga, z lastnimi urbanimi prizorišči in urbano (ne)perspektivo.

S projektom “Zalograd” je skupina umetnikov, arhitektov in socialnih raziskovalcev začela preučevati urbani prostor Zaloga z gledišča mladih. Kakšen je njihov odnos do mesta, kaj je zanje v mestu pomembno, kje vidijo prihodnost Zaloga? Projekt “Zalograd” gradi komunikacijo med mladimi uporabniki tega dela mesta in poskuša premoščati predsodke med različnimi generacijami uporabnikov: kdo so oni – kdo smo mi?

Skupina raziskovalcev in umetnikov raziskuje načine ustvarjanja vrste novih urbanih prizorišč, ki bodo v prihodnosti izpolnjevalia potrebe mladih v Zalogu. Na teh prizoriščih lahko mladi prvič prevzamejo pobudo za gradnjo dela svojega mesta – “Zalograda”.

“Zalograd”, ki ga pripravlja ekipa z mladostniki je osnova za izdelavno priročnika o dojemanju urbanih prostorov, ki bo eden od rezultatov sodelovanja v okviru širšega projekta Javno mesto.

S svojimi prispevki bodo nastopili: Erika Dolenc (socialna delavka, ČMC (Četrtni mladinski center Zalog), Ana Džokić in Marc Neelen (STEALTH.unlimited, Rotterdam / Beograd), Ružica Jovanović in Milica Tasić (študentki arhitekture, Beograd), Katarina Žakelj (antropologinja, Ljubljana), Ognjen Radivojević (antropolog, Novi Sad/ Ljubljana), Boštjan Bugarič (C3, Ljubljana), mladi iz zaloga, video Domen Grögl (C3, Ljubljana), Luka Bogovčič (C3, Ljubljana), Tina Cotič (C3, Ljubljana), Tamara Rijavec (C3, Ljubljana).

Kje je “Zalograd” bo predstavljeno v slovenskem, srbskem in angleškem jeziku.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.