Novice

Think Space

Zagrebški program konceptualnih natečajev

30.12.2010

Zagrebško društvo arhitektov (ZSA) začenja novi letni cikel konceptualnih
arhitekturnih natečajev “Think Space” določenih s programsko temo, ki jo predlaga izvoljeni žiranti iz širšega mednarodnega prostora.

Letošnjo temo “Borders” (“Meje”) je osmislila gostujoča kustosinja Eva Franch i Gilabert, katalonska arhitektka, raziskovalka in profesorica, ustanoviteljica barcelonskega OOAA (Office of architectural affairs) ter direktorica newyorške sodobne galerije Storefront for Art and Architecture.

Kustosinja ugotavlja, da v globalnem svetu, katerega glavna značilnost so razvita omrežja izmenjav (kapitala, informacij, blaga, ljudi) arhitekturni in prostorski projekti ne sledijo tej paradigmi, temveč zaostajajo. Odgovore išče ravno na območjih ustvarjanja razlik: na mejah, kot poglavitni cilj pa zastavlja vzpostavitev kataloga sodobnih parametrov na političnem, družbenem in kulturnem področju, ki se pojavljajo kot odgovor na potrebe po alternativnih arhitekturnih rešitvah.

Cikel je sestavljen iz štirih konceptualnih arhitekturnih nalog, ki so organizirane kot mednarodni, anonimni, enostopenjski natečaji. Določili so jih žiranti posameznih nalog:

Shohei Shigematsu – Urban borders,

Teddy Cruz – Geopolitical borders,

Francois Roche – Ecological borders ter

Hrvoje Njirić – Moral borders.

Natečaji so namenjen poleg arhitektom in študentom arhitekture tudi strokovnjakom in študentom humanističnih ved, oblikovanja, krajinske arhitekture in umetnosti. Cikel  traja koledarsko leto, posamezni natečaji pa 3 mesece.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.