Konferenca

Prostorske prakse in politike II

Kdo so Spatial Agency, Feminist Architecture Theory in Raumlabor

Mestni muzej (konferenčna dvorana), Gosposka 15, Ljubljana

torek, 11. januar 2011, pričetek ob 17.00 uri

Kud Obrat vabi na predavanja in predstavitve o alternativnih pristopih v arhitekturi. Predavanja se bodo zvrstila v konferenčni dvorani Mestnega muzeja v Ljubljani in bodo potekala v angleškem jeziku. Udeležba je brezplačna.

Program:

17.00 – 17.45

TATJANA SCHNEIDER – SPATIAL AGENCY

Doktorica arhitekture in profesorica na School of Architecture na Univerzi v Scheffieldu (VB). V predavanju bo predstavila raziskovalni projekt o alternativnih arhitekturnih praksah Spatial Agency, ki ga razvija z Jeremyjem Tillom in Nishat Awan. Cilj projekta je arhitekturni diskurz, zdaj osrediščen na oblikovanje in izdelovanje zgradb, preoblikovati, tako da bo arhitektura razumljena kot praksa, ki se zaveda svojega družbenega, okoljskega, ekonomskega in političnega konteksta ter deluje v skladu s tem kontekstom. V nadaljevanju bo avtorica predstavila izbrane primere participacije v arhitekturi. Primeri so del raziskave, ki bo leta 2011 izšla pri Routledgu v knjigi Spatial Agency – Other Ways of Doing Architecture.

17.45 – 18.30

MEIKE SCHALK

Arhitektka in doktorica krajinske arhitekture, članica skupine FATAL Feminist Architecture Theory, urednica revije SITE, od 2006 pa predavateljica na Šoli za arhitekturo in grajeno okolje na Kraljevem inštitutu za tehnologijo v Stockholmu. Samostojno in v sodelovanju z Apolonijo Šušteršič realizira participativne projekte v javnem prostoru ter akcijske raziskave o urbanem in socialnem prostoru. V predavanju bo na primeru projekta KAFIČ, ki ga razvija z A. Šušteršič za Galerie für Zeitgenösschische Kunst v Leipzigu, predstavila teorijo in prakso participativnega oblikovanja in arhitekture in razmišljala o prednostih dialoškega in participativnega procesa ustvarjanja ter o strahovih in negotovostih naročnikov, izvajalcev in udeležencev v tovrstnih projektih.

18.30 – 19.15

MARCUS BADER – RAUMLABOR

V Berlinu bazirana skupina arhitektov razvija projekte s področja arhitekture in urbanizma ter raziskuje nekonvencionalne strategije za urbano prenovo. V predavanju bo M. Bader predstavil izbrane projekte, s katerimi Raumlabor raziskuje zmožnosti začasne arhitekture in prostorske apropriacije. S svojim delom se je skupina predstavila na številnih mednarodnih razstavah, nazadnje na beneškem arhitekturnem bienalu, leta 2010.

19.15 – 20.00

moderirana diskusija

Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku. Udeležba je brezplačna.

Kontakt: kud.obrat@googlemail.com

Organizator: Kud Obrat

Soorganizatorji: Muzej in galerije mesta Ljubljane in Društvo arhitektov Ljubljana.

Prostorske prakse in politike II je podprlo Ministrstvo za kulturo RS.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.