Knjige

Monografija Do.co.mo.mo. Slovenija 100

ab – arhitektov bilten 185-187 (posebna številka)

18.01.2011

Sporočilo monografije DOCOMOMO SLOVENIA 100 je dvosmerno: mednarodno organizacijo Docomomo, katere polnopravna članica je od l. 2005 tudi Slovenija, seznanja z izborom nacionalno pomembnih arhitekturnih in urbanističnih del slovenskih avtorjev modernega gibanja na teritoriju, ki je bil v 20. stoletju kulturno-politični kontekst Slovenije (Avstro-Ogrska, Jugoslavija in samostojna Slovenija), ter po drugi strani slovenskemu občinstvu predstavlja izbor, ki temelji na Docomomo-vih kriterijih vrednotenja in selekcije moderne arhitekture: izraz lahkosti, tankosti, beline; uporaba novih materialov in tehnoloških rešitev; industrijski, serijski način proizvodnje; reševanje socialnih vprašanj; eksperiment; estetika minimalnega; racionalizacija; ekonomika gradnje; nove tipologije in funkcionalnost.

Zasnova monografije je tripartitna: uvodnim študijam priznanih slovenskih strokovnjakov, sledi katalog 100. del, ki predstavlja jedro knjige, na koncu pa so še avtorski, tipološki in regionalni seznami predstavljenih del ter priporočena literatura. Uredništvo monografije je delo dr. Nataše Koselj. Izbor, ki je podan kronološko, se začenja s cerkvijo sv. Duha na Dunaju iz l. 1910 arhitekta Jožeta Plečnika, v kateri številni kritiki vidijo pionirske kubistične prvine moderne, končuje pa s Cankarjevim domom iz l. 1980 arhitekta Edvarda Ravnikarja, najboljšim primerom slovenskega strukturalizma. Poleg znanih del pa so v monografiji predstavljeni tudi številni manj znani primeri. Pri selekciji so sodelovali priznani slovenski strokovnjaki s področja varovanja slovenske moderne arhitekture.

Monografija vsebuje prek 300 črno-belih fotografij, v največjem številu delo vrhunskih slovenskih arhitekturnih fotografov: Janeza Kališnika, Damjana Galeta in Mirana Kambiča. Vsako izbrano delo je poleg fotografij predstavljeno tudi s tlorisom ali prerezom, ki so grafično poenoteni. Ob objektu je podan tudi status zaščite, naslov, letnica nastanka in ime arhitekta z letnicama rojstva in smrti.

Monografija je izšla v sodelovanju med delovno skupino Docomomo Slovenija in mednarodno revijo za teorijo arhitekture ab – arhitektov bilten, ki deluje v okviru Društva arhitektov Ljubljane. Besedila so v slovenskem in angleškem jeziku. Pisci besedil so priznani slovenski strokovnjaki: Miha Dešman, dr. Nataša Koselj, dr. Damjan Prelovšek, dr. Bogo Zupančič, dr. Breda Mihelič in Andrej Hrausky. Recenziji za monografijo sta napisala: dr. Jelka Pirkovič in dr. Stane Bernik. Izdajo monografije sta ob prostovoljnem dela vseh članov, podprla Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.

Predstavitev: 19. 1. 2011 ob 12.00 v knjigarni Konzorcij, Slovenska 19, Ljubljana

Razstava: 25. 1.- 25. 2. 2011 v galeriji Kresija, Stritarjeva 6, Ljubljana

Kontakt: docomomoslovenija@yahoo.com

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.