Razstava

In memoriam. Vojteh Ravnikar

Galerija Jakopič, Ljubljana

20. januar - 23. februar 2011

V Galeriji Jakopič bodo 20. januarja 2011 ob 19ih odprli razstavo In memoriam. Vojteh Ravnikar. Na razstavi bodo predstavljeni izvedeni projekti arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar med leti 2000 – 2010.

Na razstavi so predstavljena dela, nastala v biroju, v katerem je arhitekt Ravnikar deloval, med leti 2000 in 2010. Med njimi je posebej izpostavljeno delo Zimskega dvorca na Blokah, s katerim je Vojteh Ravnikar zaključil svojo življenjsko pot in ustvarjanje. Projektantsko delo je začel leta 1977 v projektivnem biroju Kraškega zidarja v Sežani, kjer je osnoval tudi skupino Kras. V Ljubljani je istočasno ustanovil lasten biro, kjer se mu je leta 1990 pridružil arhitekt Robert Potokar. Od leta 2000 biro deluje na Rimski cesti 8. Leta 2003 sta skupaj tudi formalno ustanovila podjetje Ravnikar Potokar arhitekturni biro d.o.o.

V ljubljanskem biroju se je v tem času zvrstilo več generacij študentov, arhitektov in nešteto sodelavcev, brez katerih ne bi uspeli izvesti vseh raznolikih in zahtevnih projektov. Večino dela je pridobljenega z udeležbo na javnih natečajih, le posamezni manjši projekti so posledica neposrednih naročil. Biro pokriva širok razpon projektiranja: od manjših nalog – enodružinskih hiš in prenov do projektov velikega merila – šol v Celju, Grosupljem in na Bledu, športne dvorane v Sežani, niza poslovnih stavb ob Masarykovi cesti v Ljubljani, stavb s kulturnim programom in leta 2010 dokončane stanovanjske stolpnice v Novi Gorici.

Ob razstavi sta izšla dva kataloga: zbornik tekstov o Vojtehu Ravnikarju in katalog izvedenih projektov arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar.

V petek 21. januarja 2011 bo ob 18ih sledilo predavanje arhitekta Roberta Potokarja.

Javno vodstvo po razstavi bo vsako nedeljo ob 16.30. V nedeljo, 30. januarja in 20. februarja 2011 bo po razstavi vodil arhitekt Robert Potokar.

8. februarja 2011 bo v okviru razstave arhitekturna delavnica “Moja šola” za otroke od 6 do 10 let. Delavnico bosta vodili absolventki arhitekture Alenka Kramer in Zala Likavec.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.