Praksa

V banko/na kavo/na koncert?

Nova poslovalnica NKBM v Ljubljani

Anja Planišček

21.02.2011

Nova kreditna banka Maribor je v središču stare Ljubljane pred kratkim odprla novo bančno poslovalnico, ki je drugačna od ostalih. O bančnih storitvah se s svetovalci lahko pogovorimo ob skodelici kave, v naslanjaču in s pogledom na mimoidoče na ulici. Ob večerih lahko tu poslušamo predavanje, predstavitev ali koncert. Poslovalnica NKBM na vogalu Stritarjeve ulice in Mestnega trga je ena prvih takih v srednjem in zahodnem delu Evrope.

V svetu potrošnje so se že v začetku devetdesetih letih pojavile konceptne trgovine. Številne trgovske znamke so poleg serijskih in razpoznavno oblikovanih trgovin uvedle tudi t.i. ‘flagship stores’ (vodilne trgovine) na ekskluzivnih mestnih lokacijah, ki naj bi z arhitekturo, izborom arhitekta ter celostno, sociološko in psihološko dovršeno dramaturgijo nakupovanja predstavljale ideologijo znamk. Nike je v vrsti svetovnih metropol osnoval Niketowne, Prada je z birojem OMA postavila Prado New York, Los Angeles, s Herzog de Meuron pa Prado Tokyo.

Rem Koolhaas je s študenti Harvard Graduate School of Design l. 2001 izvedel obsežno raziskavo nakupovanja in jo izdal v knjigi Harvard Guide to Shopping. Raziskava je nakupovanje ocenila kot ultimativno obliko javnega življenja v sodobnem času. “Ne le, da se nakupovanje staplja z vsem, tudi vse se staplja z nakupovanjem,” je zapisal urednik knjige Sze Tsung Leong.[1] Večina javnih prostorov – galerij, muzejev, postaj, letališč postaja vedno bolj podobna nakupovalnim središčem. Posledično tudi njihovi obiskovalci – ljudje s sicer različnimi poklici in interesi – postajamo zgolj in le še potrošniki. Raznolikost se izgublja, vse postaja podobno vsemu.[2]

OMA je zato v projektih za trgovine Prade izhajala iz raziskave načinov, ki bi nakupovanje spremenili v izkušnjo, ki človekov vsakdanjik bogati in ne banalizira.

Se lahko vprašamo podobno tudi v primeru NKBM? Lahko opravljanje bančnih storitev, ki za večino ljudi predstavlja nujno zlo, postane dejavnost, ki bogati?

Nova poslovalnica NKBM je umeščena v pritličje historične hiše na vogalu Stritarjeve in Mestnega trga. Prvovrstna lokacija je bila izziv, ki se mu je NKBM skupaj z arhitekti biroja Plan B odzvala v vsebinski in prostorski ureditvi poslovalnice.

Čeprav je prenovo prostora usmerjala vrsta spomeniškovarstvenih pogojev, nova poslovalnica odločno prelamlja z ustaljenimi načini ureditve bank in načina poslovanja. Njeno pritličje, v katerem sta združena dva nekdanja trgovska prostora, je tlorisno odprto, v celoti zastekljeno in ponuja poglede na ulico. Bančnih pultov z okenci ni, v prostoru so le fotelji in mizice z vgrajenimi zasloni na dotik in internetno povezavo. Dopolnjujejo jih premične vrtljive police z ekrani in publikacijami. Odnos stranka – bančni uslužbenec je drugačen: stranka ni tista, ki pristopi k bančnemu uslužbencu, temveč je slednji/a tisti/ta, ki stopi do stranke in ji svetuje. Stranka lahko ob tem pije kavo, prebere časopis, pogleda televizijo, otroci pa se igrajo v igralnem kotičku. Za svetovanja bolj zasebne narave so na voljo prostori v prvem nadstropju. V pritličju sta še dva polkrožna in zastekljena pisarniška ovala – eden od njih nadomešča klasično bančno okence, v drugem pa je pisarna vodje enote.

Pritličje se v popoldanskih in večernih urah lahko spremeni – police z ekrani se umaknejo in pisarniški ovali zaprejo s steklenimi stenami. Prostor se nameni družabnim prireditvam – predstavitvam, predavanjem, koncertom ipd. Bančna poslovalnica tako postane tudi družabni prostor. Na spremembo dogodkov ter gibanje obiskovalcev v notranjosti in na ulici se odziva interaktivni svetlobni ovoj zadnje stene in stropa, ki ima štiri svetlobne scenarije – dnevni, nočni, zabava in predavanje.

Četudi je v ozadju koncepta nove poslovalnice NKBM določena mera komercialne logike, njena ureditev demistificira tradicionalno pojmovanje banke. Odgovore na zgoraj zastavljena vprašanja pa bo verjetno prinesel čas.

[1] Harvard Design School Guide to Shopping, Taschen 2002
[2] http://www.oma.eu/index.php?option=com_projects&view=project&id=147&Itemid=10

_______________________________________________________

Projekt: Bančna poslovalnica Nove KBM, Stritarjeva 2, Ljubljana
Arhitektura: Plan B
Leto izvedbe: 2010
Naročnik: Nova KBM d.d.
Fotografije: Miran Kambič

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.