Novice

Zlata kocka

Nagrada za izobraževanje otrok in mladostnikov o arhitekturi in grajenem okolju

Kristina Dešman

22.03.2011

Ministrica za kulturo Majda Širca je v torek 15. marca na Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v podelila nagrado Zlata kocka – nagrado tistim, ki za otroke in mladostnike pripravljajo programe in projekte s področja arhitekture in grajenega okolja. Nagrada Zlata kocka je obenem tudi nacionalni izbor del, ki se bodo potegovala za mednarodno nagrado Svetovne zveze arhitektov (UIA) UIA Golden Cubes Award, ki bo podeljena septembra letos v Tokiu. Podeljene so bile 4 nagrade v 3 kategorijah, vsa dela, ki so prispela na natečaj pa bodo med 22. marcem in 2. aprilom razstavljena v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.

Natečaj za nagrado Zlata kocka je pripravila delovna skupina Arhitektura in otroci pri Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije v partnerstvu z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za šolstvo in šport, Ministrstvom za okolje in prostor, Zavodom RS za šolstvo, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ter Fakulteto za arhitekturo. Za nagrade so se lahko potegovali vzgojno-izobraževalni zavodi, druge ustanove, posamezniki in mediji.

V kategoriji izobraževalnih ustanov sta nagrado prejela Vrtec Trnovo, Ljubljana, ter Osnovni šoli Antona Šibelja – Stjenka in OŠ Dutovlje. Prvi je prejel nagrado za razvojno-inovacijski projekt Arhitektura, urbanizem, krajinska arhitektura in hortikultura v trnovskem modelu temeljnega učenja, ki predšolske otroke uvaja v področja kulture in civilizacije ter jih uči graditi odnos do sebe, do drugih, do narave in okolja skozi postopno, dolgoročno in načrtovano vključevanje elementov arhitekture, urbanizma in urejanja krajine v delo vrtca, s spodbujanjem različnih oblik učenja in ustvarjanja ter z vključevanjem otrokovih samostojnih pobud in ustvarjalnosti. Kraški osnovni šoli sta bili nagrajeni za projekt Po Fabianijevih poteh, Bienalni natečaj prostorskega oblikovanja, v okviru katerega potekajo likovni natečaj, delavnice za učence, izobraževanja za učitelje in spoznavanje dediščine arhitekta Maksa Fabianija, preko katerih udeleženci razvijajo sposobnost razbiranja in ustvarjanja skladnih likovnih odnosov. Projekt presega lokalne meje in nagovarja celoten slovenski in celo zamejski prostor.

V kategoriji ustanov je nagrado prejelo Kulturno-umetniško društvo C3 za projekt Javno mesto – Public city, namenjen mladostnikom iz ljubljanskega Zaloga, ki so od svojega rojstva pred 15–20 leti spremljali velike družbene spremembe. Arhitekti, raziskovalci in umetniki v projektu sodelujejo kot strokovni sodelavci pri izdelavi načrta prenove igrišča, mladi pa se sami vključijo v oblikovanje svojega okolja in ob tem gradijo zavest o lastni identiteti, potencialih in možnostih

V kategoriji tiskanih medijev je nagrado prejela Založba Rokus Klett d.o.o. za otroško slikanico avtoric Žive Deu in Bare Kolenc Kje pa ti živiš?, ki je prva izvirna slovenska slikanica o arhitekturi in otrokom jasno predstavi prostore, namenjene bivanju, arhitekturne objekte in njihovo vlogo v širšem grajenem okolju.

Na natečaj se je prijavilo 22 projektov, ki so se na različne načine lotevali prostorskega opismenjevanja in seznanjanja otrok in mladostnikov z arhitekturo. Žirija, ki so jo sestavljali Miha Dešman, Ana Kučan, Lenka Kavčič, Nina Ostan in Nika Zupanc, je želela nagraditi projekte, ki spodbujajo ustvarjalno igro, preko katere otroci razvijejo odnos in razmislek o prostoru, torej projektov, ki zagotavljajo razvoj odgovornega odnosa do okolja brez pokroviteljskega pristopa.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.