Dogodki

Petdeseta – slovensko oblikovanje

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

torek, 5. aprila 2011, ob 18. uri

Narodni muzej Slovenije in Društvo oblikovalcev Slovenije ob šestdesetletnici društva vabita v torek, 5. aprila 2011, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova na predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«. Predavala bo gospa dr . Maja Lozar Štamcar: PETDESETA – SLOVENSKO OBLIKOVANJE.

V petdesetih letih so se naši starejši in mladi arhitekti ter drugi ustvarjalci z novim optimizmom lotili snovanja pohištva in interierjev, keramike, tekstila, kovine, stekla, nakita, grafičnega oblikovanja, fotografije, scenografije in kostumografije. V kratkih desetih letih so na sijajni podlagi slovenske predvojne uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja razvili sodobno modernistično oblikovanje, ki je želo priznanja doma in v tujini.

Poleg najvidnejših, Nika Kralja, Dane Pajnič, Srečka Kotarja, Saše Dobrile, Janeza Kališnika, zakoncev Vehovar, Svetozarja Križaja, Janje Lap, Nika Matula, Miloša Požarja, Janeza Trpina, Uroša Vagaje, so svojo nadarjenost dokazali še mnogi drugi. Na predavanju bodo predstavljene njihove raznovrstne mojstrovine.

Dr. Maja Lozar Štamcar je muzejska svetnica na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost Narodnega muzeja Slovenije.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.