Praksa

G vile

Sodobno kampiranje

04.04.2011

Kampi so nastali kot organizirana oblika taborjenja v naravi, ki izhaja iz nomadskega načina življenja naših prednikov. Najpomembnejša lastnost kampiranja je neposreden stik z naravo. Sredi preteklega stoletja je kampiranje zaradi svoje finančne dosegljivosti postalo popularna oblika turizma in je tako postalo pomemben del turistične industrije. Velik donos glede na potrebno investicijo pa je kampe spremenil v prenatrpana parkirišča zelo dragih potovalnikov. Kampi kot enostavna in poceni oblika prebivanja prostega časa v naravi so skoraj izginili.

V zadnjih petdesetih letih se je močno spremenil tudi naš način življenja. Naš vsakdan je postal vse bolj odtujen naravi. Prosti čas preživljamo tako aktivno in učinkovito, kot preživljamo čas v službah. Za svoje rekreativne in športne dejavnosti zahtevamo brezhibno infrastrukturo, česar v naravi ni. Udobje in ugodje generira bolj zadoščanje naših želja kot naših dejanskih potreb. Trendi v kamping turizmu pa se v zadnjih letih spreminjajo: uživanje v naravi postaja privilegij in v tem privilegiju se skriva dodana vrednost sodobnegakampiranja.

V skupini s o b a že od začetka problematizirajo arhitekturo, pri kateri je edini oziroma najpomembnejši odgovor na zastavljeni problem le njena forma. Forma naj ne bi bila niti razlog niti cilj, temveč posledica reševanja potreb investitorja, premislek o kvalitetnem bivanju bodočih uporabnikov, vzajemni vpliv postavitve objekta na dano lokacijo (krajino), možnost re-uporabe že obstoječih oblikovnih vzorcev, materialov,… Rešitev vsakega novega projekta pomeni odgovor na druge probleme, ki so zaobjeti znotraj posamezne naloge. Če torej hočemo pisati o zgrajenem, moramo pisati o razlogih: o problemu kot izzivu in o reakciji oziroma odgovoru nanj. G vile so tako prvenstveno odgovor na potrebo investitorja – lastnika kampa: namen je bila vzpostavitev novega načina bivanja v kampu z visoko dodano vrednostjo.

G camping je v osnovi reciklaža turistične ideje švicarskega naravnega zdravilca in prvega blejskega hotelirja Arnolda Riklija, ki je konec 19.st. bogate, vsega preobjedene, zdolgočasene in bolehne dunajske gospe in gospode prikrajšal za vsa razkošja ter jim v zameno ponudil dobro žimnico in solato ter jih gole gnal v naravo. Vračali so se lačni, zdravi in zadovoljni.

G camping je samo oblikovanje prostora za način uživanja v naravi.

Oblikovno in konstrukcijsko je G vila reciklirana kožarica – tradicionalno začasno prebivališče gorenjskih gozdarjev: je dobro izoliran lesen macesnov šotor z velikim oknom. Zasnovana je po principu KISS (keep it stupid simple) in je tako glamurozna kot je glamurozen njen razgled. Dosegljiva je vsakemu izmed nas za ceno, ki je bistveno nižja od sobe v manj luksuznem hotelu.

_______________________________________________________

Projekt: G vile v kampu na Bledu

Lokacija: Velika Zaka

Investitor: Sava hoteli

Arhitektura: s o b a

Sodelavci: Jelovica, Humko

Površina: 9m2

Projekt: 2010

Izvedba:  2010

Fotografije: Aljoša Videtič, Damir Puhalovič, spletni viri

komentarji (2)

  1. Judit Bellostes : un refugio en el bosque – forest villa, camping cabin : Estudio de arquitectura, 11.07. 2012, 13:02

    [...] etc) + Forest villa, camping cabin – Jelovica (artículo de texto con fotografías) + Forest villa, camping cabin – Trajekt (artículo de texto con [...]

  2. -Refugio en el bosque- | Interiores & Co, 08.05. 2013, 20:25

    [...] etc) + Forest villa, camping cabin – Jelovica (artículo de texto con fotografías) + Forest villa, camping cabin – Trajekt (artículo de texto con fotografías) Compártelo:TwitterFacebookMe gusta:Me gusta [...]

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.