Dogodki

Milan Mihelič: arhitekt

projekcija filma Amira Muratovića

knjižnica Urbanističnega inštituta, Trnovski pristan 2, Ljubljana

12. april 2011 ob 17.00

Urbanistični inštitut Republike Slovenije (UIRS) nadaljuje s predvajanji dokumentarnih filmov o slovenskih arhitektih in arhitekturi. Tokrat je na vrsti film Amira Muratovića Milan Mihelič: arhitekt.

Milan Mihelič (rojen 1925) je eden najpomembnejših slovenskih arhitektov XX. stoletja. Velik del življenja se je posvečal oblikovanju ljubljanske mestne magistrale, ob kateri so zrasle njegove stavbe na Bavarskem dvoru in v bližini Gospodarskega razstavišča. Ob Dunajski cesti je načrtoval tudi novo cerkev v Stožicah. S svojimi deli je zaznamoval središča Novega Sada, Osijeka in Vukovarja. Večino teh naročil si je priboril na natečajih. Natančen v prav vsakem detajlu, nepopustljiv do naročnika, izvajalcev, predvsem pa do samega sebe je tudi danes. Tako je sodeloval pri prenovi Gospodarskega razstavišča in mu vrnil sloves izjemne arhitekture izpred petdesetih let. Njegove stavbe nastajajo po zrelem premisleku, zato so jasna v zasnovi in osvobojene nepotrebnih detajlov.

Filmska projekcija bo v torek, 12.4.2011, ob 17.00 v knjižnici Urbanističnega inštituta Republike Slovenije, Trnovski pristan 2, Ljubljana.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.