Festival

Strokovna literatura s področja krajine – ali jo poznaš?

mesec krajinske arhitekture 2011

razne lokacije, Ljubljana

april 2011

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije organizira številne zanimive in raznolike dogodke, ki bodo potekali v mesecu aprilu, mednarodnem mesecu krajinske arhitekture, pod geslom: Strokovna literatura s področja krajine – ali jo poznaš?

Strokovna literatura v Sloveniji je nastajala sočasno s krepitvijo krajinsko arhitekturne stroke in vzpostavljanjem izobraževanja na tem področju ter igra pomembno vlogo tudi za spodbujanje občutljivosti družbe za vprašanja urejanja krajine in prostora. Povezuje številna področja, od naravoslovno-ekoloških, družbeno-ekonomske in kulturološke, tehniške do oblikovalskih in načrtovalskih in daje odgovore na različna razvojna in prostorsko ureditvena vprašanja mest in podeželja ter odprtega prostora.

Vsi dogodki so povezani z mestom in knjigo – s ciljem, da se dognanja o prostoru in krajini na privlačen način predstavijo čimbolj raznolikemu občinstvu. S temi aktivnostmi se vključujemo tudi v projekt Ljubljana – svetovna prestolnica knjige.

Otvoritev meseca krajinske arhitekture bo v petek, 1. april 2011 ob 17.00, atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana, s predstavitvijo nove knjige Krajinska arhitektura prof. Dušana Ogrina:

Poglede na knjigo in aktualno stanje na tem področju v Sloveniji bodo predstavili predstojnik Oddelka za krajinsko arhitekturo, prof. dr. Davorin Gazvoda, njen avtor, prof. Dušan Ogrin, krajinski planer prof. dr. Janez Marušič in urbanist Vladimir Braco Mušič. Otvoritev bo pospremila priložnostna razstava strokovne literature s področja krajinske arhitekture, ki bo v času trajanja meseca krajinske arhitekture razstavljena v knjigarnah Beletrina in Azil. Dogodek se bo zaključili z druženjem v Atriju in lokalu LP!

Beremo javni prostor, petek, 8. april 2011 ob 17.00, v Tivoliju, pri spomeniku E. Kocbeku:

V sodelovanju s PAZI!PARK in Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije bo predstaviljeno, kako lahko različni uporabniki beremo javne prostore. V mestnem parku Tivoli bo začasno urejena pot, ki bo omogočala uporabo dela parka slepim in slabovidnim. Otvoritvenemu dogodku bodo sledila organizirana vodenja po poti. V petek, 8. aprila, bodo po poti vodili dogovorjene organizirane skupine, za javnost pa bo pot dostopna v soboto, 9. aprila in v nedeljo, 10. aprila, vodenja po poti bodo ob 10.00, 12.00 in 14.00.

Ljudje z okvaro vida prostor doživljajo nekoliko drugače, drugače pa ga tudi uporabljajo. Pri tem so velikokrat odvisni od pomoči drugih ljudi, saj se na njihovih poteh pojavljajo ovire, ki jih ljudje z dobrim vidom ne opazijo oz. jih na poti celo postavljajo. Zaradi staranja prebivalstva se število slabovidnih stalno povečuje, zato je v zavest odgovornih za načrtovanje javnih prostorov in tudi širše javnosti nujno uvesti miselnost o prostoru brez ovir in spodbuditi večjo občutljivost ter zavedanje o odgovornosti, ki jo ima vsak posameznik pri uporabi javnega prostora.

Gre torej predvsem za dogodek, namenjen osveščanju širše javnosti, ki lahko veliko prispeva k boljši dostopnosti prostora že tako, da ne postavlja dodatnih ovir na javne poti ter opozorilo, kaj bo še potrebno storiti za dobro dostopen mestni javni prostor. Začasno pot v Tivoliju bosta pripravili krajinski arhitektki dr. Andreja Zapušek Černe in Andreja Krivic Albreht, ki je tudi avtorica knjige Čutim, vidim, zmorem (Študentska založba, 2008).

Bistvo dogodka je vodenje obiskovalcev po kratki poti v Tivoliju, na kateri bomo opozorili na ovire, ki se pojavljajo na vsakdanjih poteh, ponazorili težko sledljivost poti in kaj bi se dalo storiti za boljšo orientacijo. Pot boste lahko spoznavali s posebnimi očali, skozi katere boste videli svet podobno, kot ga vidijo slabovidni. Posebej bomo predstavili vse dimenzije  parka, ki jih mogoče na vsakdanjih poteh spregledamo, ali bolje, ne začutimo (kip na otip, rastline z zanimivim lubjem, prijetnimi listi in dišečimi cvetovi, temperaturne spremembe in vonji v rastlinjaku, ptičje petje..) V rastlinjaku gostuje knjižnica pod krošnjami, zato bomo tam pokazali tudi, kako izgledajo knjige v brajici, reliefni zemljevidi itd.

Mi urejamo Krajino!, petek, 15. april ob 11.00, Severni mestni park:

Obiskovalci Severnega mestnega parka bodo na digitalnih portalih spoznali aktivnosti, ki so bile izvedene v okviru izjemno uspešnega projekta Mi urejamo krajino. Temeljni cilj projekta je bil spodbujanje opazovanja vsakdanjega okolja, zaznavanje kakovosti krajine ter razvijanje ozaveščenega odnosa javnosti do okolja, prostora, krajine, ki se gradi od najmlajših let naprej. Predstavitev bodo pospremile delavnice za otroke, ki bodo pod vodstvom mentorjev z risbo in uporabo različnih materialov ustvarjali podobe krajine.

V okviru meseca krajinske arhitekture bodo organizirani še:

Okrogla miza o strokovni literaturi in razstava strokovne literature s področja krajine, ponedeljek, 18.april ob 15.00 , Hiše arhitekture, ZAPS, Vegova 8, Ljubljana:

DKAS bo v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije organiziral razpravo med različnimi akterji o vlogi strokovne literature s področja urejanja prostora. Namen razprave bo osvetliti specifičnost, obliko in potrebnost tovrstne strokovne literature v današnjem času. Razpravo bo pospremila razstava strokovne literature s področja krajinske arhitekture v Hiši arhitekture.

Doživljanje in uporaba mestnih javnih prostorov – predstavitev in pogovori o knjigah, torek, 19. april ob 18.00, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana.

Pogovor o klasičnem urbanističnem čtivu Podoba mesta K. Lyncha, ki je prvič v slovenščini izšlo letos.

Ob knjigah Vedenjski zemljevidi ljubljanskih trgov in parkov in POT, največja načrtovana javna zelena površina v Ljubljani bo tekel pogovor o uporabnikih ljubljanskih odprtih prostorov. Obravnavana bo tudi knjiga, ki se ukvarja z načrtovanjem za slepe in slabovidne Čutim, vidim, zmorem… Z avtorji slovenskih knjig in drugimi gosti se bo pogovarjal dr. Matej Nikšič z Urbanističnega inštituta RS.

Komentarji (1)

  1. Gorazd, 06.04. 2011, 22:02

    Zakaj bi zanimala še koga drugega, razen krajinarja? Strokovna literatura s področja krajine…

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.