Dogodki

Kreativna mesta: priložnosti, politike in prostori

Ljubljanski grad

14. aprila 2011, ob 9:30

V četrtek, 14. aprila 2011, bo na Ljubljanskem gradu potekala mednarodna konferenca o pomenu in potencialih kulturnih in kreativnih industrij v razvoju evropskih mest in regij z naslovom Kreativna mesta: priložnosti, politike in prostori. Konferenca združuje ambicije dveh evropskih projektov, v katerih dejavno sodelujeta Mestna obcˇina Ljubljana in celotna Ljubljanska urbana regija: Kreativna mesta (Creative Cities) in Druga priložnost (Second Chance).

Uvodna predavatelja bosta ugledna gosta dr. Tom Fleming in prof. dr. Klaus R. Kunzmann. To bo prava priložnost tako za pregled najnovejših evropskih dognanj in dogajanj na področju kulturnih in kreativnih industrij kakor tudi za vpogled v trenutno najobetavnejši tovrstni ljubljanski projekt, Center sodobnih umetnosti Rog. V okviru konference bo organizirana tematska okrogla miza z obema predavateljema in vodilnimi slovenskimi odločevalci.  Konferenca se prične ob 9.30 s pozdravom ministrice za kulturo gospe Majde Širce in ljubljanskega župana gospoda Zorana Jankovića.

_______________________________________________________

Tom Fleming je svetovalec in strateg na področju kulturnih politik, kreativne ekonomije in umetnosti/inovacij. Kot direktor podjetja Tom Fleming Creative Consultancy (www.tfconsultancy.co.uk) dela v mednarodnem prostoru in se osredotoča na kulturno načrtovanje, kulturno industrijo ter kulturne, kreativne in inovacijske politike.
Razvil je nove modele in orodja za številna mesta v Evropi, pa tudi v Afriki, Braziliji, na Kitajskem in Bližnjem vzhodu. Dr. Fleming je svetovalec pri programu kreativne ekonomije v VB, Svetu Evrope, Evropski komisiji, Zavezništvu civilizacij, UNESCU, British Councilu in Skandinavskem ministrskem svetu. Je tudi ustanovni član Dialogue Café in član upravnega odbora dobrodelne organizacije Arts for All.
Tom Fleming je doktoriral iz družbene in kulturne geografije in diplomiral iz družbene geografije na Univerzi v Sheffieldu (VB). Preden je ustanovil Tom Fleming Creative Consultancy je bil ustanovni partner razvojne agencije Cultural Industries Development Agency (www.cida.co.uk) v Londonu in raziskovalec na Inštitutu za popularno kulturo v Manchestru.

Klaus R. Kunzmann (rojen 1942) je študiral arhitekturo in urbanizem na Tehniški univerzi v Münchnu in leta 1971 pridobil doktorat iz urbanizma na Tehniški univerzi na Dunaju. Od leta 1974 je profesor na Fakulteti za urbanizem Tehniške univerze v Dortmundu in gostujoči profesor na številnih univerzah v Evropi, Ameriki in Vzhodni Aziji.  Kot strokovnjak na področju prostorskega načrtovanja je svetoval Evropski komisiji, Svetu Evrope in OECD. Kot član znanstvenosvetovalnega odbora je med drugim sodeloval pri delu mednarodne gradbene razstave Emscher Park in Komisije za turizem v Porurju.
Od leta 1988 vseskozi deluje na področju ustvarjalnih in kulturnih industrij. Trenutno sodeluje v raziskavah o ustvarjalnih mestih v Evropi za naročnike v Hamburgu in Tokiu.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.