Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači
Novice

Plečnikova odličja 2011

Za ustvarjalno ravnovesje med podedovanim in novim

Uredništvo - po poročilu žirije

18.04.2011

Letošnja Plečnikova odličja so podeljena: nagrado so prejeli avtorji prenove Škrateljnove domačije v Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači (Matjaž Bolčina, Ernest Milčinovič, Teja Savelli), medalje pa avtorji prenove Vetrinjskega dvora v Mariboru (Maruša Zorec in Matjaž Bolčina), stanovanjskega naselja Sotočje v Kranju (Matija Bevk in Vasa J. Perović) in bivaka pod Grintovcem (Miha Kajzelj). Študentski priznanji sta prejela Tomaž Budkovič za Vodnik po arhitekturi Eda Mihevca in Ajdin Bajrovič za Idejno zasnove večgeneracijske stanovanjske soseske v Ljubljani in idejni načrt za stanovanjski blok.

Člani žirije so bili Tomaž Krušec (predsednik), dr. Živa Deu, Jože Peterkoč, Aleksander Ostan in dr. Petra Čeferin. Žirija je pregledala 17 predlogov za dosežke s področja oblikovanja okolja – arhitekture, 2 predloga za dosežke na področju arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike ter 10 predlogov za študentska priznanja.

Po dveh skupnih ogledih in štirih sejah je žirija med nominirane uvrstila deset arhitekturnih realizacij: Občinska športna dvorana Podčetrtek, Prenova Vetrinjskega dvora, Muzej slovenskih filmskih igralcev, Stanovanjsko naselje Sotočje, Razstava slovenska zgodovina – ljubljanski trakt v prenovi trakta J, Bivak pod Grintavcem, Dunajski mozaik, Ljubljana, Tribune ciljne regatne arene v Veliki Zaki, Bled, Stolpnica C, Majske poljane v Novi gorici, Šola Ithuba Skills College, Južna Afrika in dve deli s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike: monografijo Niko Kralj in Kolašin – Lovčen. Od človeškega k onstrančloveškemu. Med nominirane za študentska priznanja je uvrstila:Vodnik po arhitekturi Eda Mihevca, Idejno zasnovo večgeneracijske stanovanjske soseske v Ljubljani in idejni načrt za stanovanjski blok, Oblikovanje središča Most v Ljubljani z idejno zasnovo Hiše plesa in Slovensko oblikovanje interjerjev in opreme v zamejskem prostoru.

Žirija si je večino predlaganih del ogledala, saj je le na ta način lahko presojala kvaliteto arhitekture z vidika umeščenosti v prostor, tektonske artikulacije stavb, izvedbe detajlov, stika med novimi posegi in obstoječimi strukturami, doslednost pri izvedbi koncepta stavbe. Izbrala je sledeča dela:

Plečnikova nagrada
Prenova Škrateljnove domačije v Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači
Avtorji: Matjaž Bolčina, Ernest Milčinovič, Teja Savelli

Plečnikova medalja
Prenova Vetrinjskega dvora v Mariboru
Avtorja: Maruša Zorec in Matjaž Bolčina

Plečnikova medalja
Stanovanjska soseska Sotočje v Kranju
Avtorja: Matija Bevk in Vasa J. Perović

Plečnikova medalja
Bivak pod Grintovcem
Avtor: Miha Kajzelj

Študentsko Plečnikovo priznanje
Diplomsko delo Vodnik po arhitekturi Eda Mihevca
Avtor: Tomaž Budkovič
Mentor: prof. Janez Koželj

Študentsko Plečnikovo priznanje
Diplomsko delo Idejna zasnova večgeneracijske stanovanjske soseske v Ljubljani in idejni načrt za stanovanjski blok
Avtor: Ajdin Bajrović
Mentor: prof. Miloš Florijančič, somentorja: prof. Vojko Kilar in asis. Mitja Zorc

Žirija je v sklepni misli poročila zapisala: “V času, ko v svetu naraščajo ekonomska, ekološka in energetska kriza, pri nas pa tudi specifična kriza vrednot in z njo povezano nespoštovanje intelektualnega dela, jim kot simptom sledijo tudi opešana gradbena aktivnost in drastično padanje cen arhitekturnih storitev, ki se bo slej ko prej odrazilo tudi v (še) slabši kakovosti  posegov v prostor. Zato bi bilo krizo modro razumeti tudi kot čas za temeljit in temeljni premislek, za ponovno izpraševanje o smislu, vlogi in poslanstvu arhitekturne kulture, v svetu in še posebej doma.

Tudi letošnja žirija si namreč ob »nacionalnem romanju« k najboljšim posameznim arhitekturnim realizacijam zadnjega leta ni mogla zatiskati oči ob stopnjujoči se prostorski degradaciji slovenskega prostora. Stanje je dejansko zaskrbljujoče, saj se kljub kontinuiranim, čeprav morda ne dovolj artikuliranim in organiziranim opozorilom stroke slovenski javnosti, politiki in investitorjem, kaos v našem okolju ne le nadaljuje, temveč vse bolj gosti.
Ob tem vrhunska dela, kakršna nagrajujemo tudi danes,  sicer predstavljajo svetlo izjemo in pozitivno vzpodbudo tako javnosti kot tudi stroki, a sama težko premaknejo trdovratne vzorce pomanjkanja splošne bivalne in politične kulture, ki zajemajo več kot petindevetdeset odstotkov slovenskega realnega in mentalnega teritorija.

Zato žirija tudi s te pozicije ponovno apelira tako na »servilni oz. nekritični« del stroke, kot tudi na nosilce vzvodov oblasti, da pričnejo delovati bolj dolgoročno in odgovorno do prostora, v katerem bivamo ter bolj zavezano javnemu interesu, s katerim hočemo živeti. Le na ta način bomo ohranili sledi izvirnosti in razvili elemente izvirnosti obče arhitekturne kulture Slovenije, ki predstavlja tudi enega od ključnih ekonomskih, energetskih in ekoloških temeljev nacionalne biti.

Danes nagrajeni , s preprostimi posegi in skromnimi sredstvi realizirani pristop in rešitev v manjšem, a za bivanje večine še kako pomembnem okolju, nas navdaja z upanjem in zaupanjem, da bo mlajša, prihajajoča generacija v naselbinskem prostoru slovenskih kulturnih krajin znala poiskati izziv in najti  ustvarjalno ravnovesje med podedovano in novo ustvarjeno arhitekturo; sonaravno, vzdržno ravnovesje, ki ga je bilo v polpretekli dobi XX., a tudi v prvem desetletju XXI. stoletja vse premalo. In da bo politika,tako nacionalna,kot tudi lokalna,taki novi občutljivosti znala prisluhniti.”

Več: Celotno poročilo (.pdf)

komentarji (4)

 1. niko, 19.04. 2011, 11:11

  BRUHANJE! zmeraj isti! A obstaja v sloveniji še kak arhitekt razen Maruše in Vase??kaj eno leto so v komisiji drugo leto pa dobi nagrado??

 2. niko, 19.04. 2011, 11:13

  Drugo leto je Krušec spet na vrsti, da ne bo kdo zgrešil!!! VI STE ŠAMPIONI! BRAVO!!!!!!!!!

 3. tadej, 26.04. 2011, 15:12

  ja niko, so še arhitekti. vprašanje je samo, kakšni so.

 4. niko, 28.04. 2011, 13:38

  tadej! se hecaš? al si na kakih tabletah? NEHITE SE SPRENEVEDAT!

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.