Projekti in pobude

Arhitekturna urgenca

Raziskovalni projekt arhitekturnega svetovanja za široko javnost

05.05.2011

Zagrebška skupina Archisquad, ki sebe opisuje kot „oddelek za arhitekturo vesti“ združuje mlade arhitekte, zainteresiranih za problematiko družbene vloge arhitekture. Pred kratkim so izpeljali raziskovalni pilotni projekt brezplačnih arhitekturnih nasvetov za široko javnost, z nazivom hitnaArhitektura. Projekt je vezan na določeno lokacijo in je prvič preizkušen skozi dva termina za konzultacije ter predstavitev projektov od 26. marca do 9. aprila v Galeriji Prozori v delu Zagreba imenovanem Peščenica.

Avtorji ideje želijo arhitekturo in arhitekte približati ljudem in ponuditi strokovne nasvete za male, a vseeno koristne spremembe v stanovanju. Marsikdo verjame, da si zna sam kar najbolje urediti svoj življenjski prostor, a kljub temu nasveti strokovnjakov lahko bistvene pomagajo s konkretnimi funkcionalnimi predlogi. Njihova želja je bila raziskati ali obstaja potreba za takšnim tipom svetovalnice in preizkusiti reakcijo strokovne in širše javnosti. Zaključek je, da potreba vsekakor obstaja. Javilo se je veliko ljudi z različnimi problemi, od zelo konkretnih in praktičnih vprašanj, ki se tičejo osmišljanja življenjskega prostora, do kompleksnejše problematike, ki zahteva angažiranje komunalnih služb in pravno pomoč.

Storitev je bila dostopna vsem meščanom, ob priporočilu, da s seboj prinese nekaj materiala, kot so skice stanovanja ali fotografije prostora, na temelju katerih je mogoče dobiti boljši občutek za obravnavan problem. Obdelanih je bilo okoli dvajset konkretnih vprašanj in problemov s področja arhitekture in notranjega oblikovanja, od katerih nekateri na licu mesta, vendar je večina zahtevala tudi pisarniško delo na računalniku. Bilo je tudi nekaj primerov, v katerih so arhitekti šli na teren in izvajali meritve v samih stanovanjih. Kljub vsemu se je del postavljenih vprašanj postavil izven dometa strokovnega znanja arhitektov in oblikovalcev. V Archisquadu upajo, da bodo kulturne ustanove kot tudi domačini voljni sodelovati v bodočih svetovalnicah, še to jesen naj bi se projekt hitnaArhitektura nadaljeval v Novem Zagrebu.

Za projektom hitnaArhitektura stoji idejna začetnica, arhitektka Mirna Horvat s svojimi kolegi Davidom Azinovićem, Ano Dano Beroš, Vedranom Družino in Hrvojko Kalogjero ter oblikovalcem Lukom Jurasom. Skupina je ustanovljena 2006. leta v Zagrebu, do zdaj pa je realizirala niz raznovrstnih projektov, med katerimi so lokalni, edukativni, umetniški in arhitekturni „pro bono“ projekti, kot tudi nagrajevana sodelovanja na mednarodnih natečajih.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.