Konferenca

Reinterpretacije socializma: dvajset let kasneje

Konferenca projekta Nedokončane modernizacije

Kulturni center Beograda, Zgodovinski muzej Jugoslavije, Beograd

6., 7. maj 2011

Skoraj petdeset raziskovalcev z območja nekdanje Jugoslavije v projektu “Nedokončane modernizacije – med utopijo in pragmatizmom” raziskuje teme, povezane s preoblikovanjem arhitekturne kulture in grajenega okolja na tem območju, in sicer od začetka socialističnega obdobja, preko post-socialistične tranzicije, do danes.

Po Zagrebu in Skopju tokrat Društvo arhitektov Beograd gosti konferenco “Reinterpretacije socializma: dvajset let kasneje”, ki bo potekala 6. in 7. maja v Kulturnem centru Beograda ter Zgodovinskem muzeju Jugoslavije v Beogradu.

Predstavljeni bosta tudi razstavi: Kadri nedokončanih modernizacij ter “Borba” za arhitekturo. Nemogoč intervju s protagonisti “Borbine” nagrade.

_______________________________________________________

»Nedokončane modernizacije: med utopijo in pragmatizmom« je skupinski in večletni raziskovalni projekt o arhitekturi in urbanem načrtovanju. Združuje partnerje iz institucionalnih in neinstitucionalnih sektorjev iz jugovzhodne Evrope: Trajekt in Umetnostna galerija Maribor (Slovenija), Hrvaško društvo arhitektov in Inštitut za sodobno arhitekturo, Zagreb (Hrvaška), Beograjsko društvo arhitektov, Beograd (Srbija), in Koalicija za trajnostni razvoj, Skopje (Makedonija). Cilj projekta je spodbuditi interdisciplinarno raziskavo (16 raziskovalnih skupin) produkcije grajenega okolja v družbenem, političnem in kulturnem smislu. Predmet zanimanja so države naslednice nekdanje Jugoslavije in obdobje od nastanka socialne države do danes. Projekt želi razkriti učinkovite, fleksibilne in družbeno odgovorne modele arhitekture in urbanega načrtovanja.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.