Novice

Otvoritev Parka Tabor

Park Tabor

7. maj 2011, ob 16:00

Spominjati se lepe preteklosti je lahko včasih tudi motivacija za prihodnost. Če so druženje, zelenje, igranje, spoznavanje sosedov, rekreacija še vedno vrednote, zakaj si jih ne organiziramo na prostorih, ki so naši, skupni, mestni, javni! Park Tabor pripada vsem, predvsem pa meščanom oziroma vsem, ki na Taboru živijo, delajo in se družijo.

Zato bodo v soboto, 7. maja ob 16. uri bodo na Taboru odprli sezono pomladno-poletnega dogajanja. Spored je sila zanimiv:  od taborniških iger in piknika, do kino projekcij in velikega šaha.

Tabor je mestna soseska, ki kljub svoji centralni lokaciji in bogatosti institucij, kulturnega in športnega dogajanja ter visoki koncentraciji ljudi, nima jasne identitete. V raziskavi zavoda Bunker se je izkazalo, da prebivalci sosesko dojemajo le kot prehodni prostor, da pogrešajo prostore druženja, ki niso komercialne narave, zelene površine in občutek skupnosti. Zato so se v društvu prostoRož skupaj s partnerji odločili, da nekaj vsebin, ki jih pogrešajo prebivalci, organizirajo v parku Tabor. Povezali so se z lokalnimi društvi, institucijami in posamezniki in zasnovali prenovo parka in pomladno-poletne aktivnosti širokega spektra (rekreacija, izobraževanje, šport, kultura, zabava …), ki bodo brezplačno na voljo vse do konca avgusta.

Ideja je, da park postane srce Tabora, kjer bodo iniciativo za posamezne aktivnosti ter tudi za skrb (recimo za ptičje hišice, balinišče) prevzeli prebivalci sami. Spremembe, ki se obetajo že letos:

Oprema

V zimskih mesecih so v parku že namestili drevesne lučke ter ptičje hišice, v prihodnje pa bodo dodali še nekaj urbane in športne opreme. Za vse tiste, ki želijo delati v parku namesto v pisarnah, bodo poskrbeli z nekaj mizami in brezžičnim internetom. Za tiste, ki v parku želijo poležavati, bodo na voljo viseče mreže, za branje ali posedanje pa bodo na voljo platneni stoli, ki si jih bo mogoče izposoditi in se z njimi namestiti na sonce ali v senco. Za otroke bomo poskrbeli s skromnim, a nekoliko drugačnim igralom, ki lahko služi kot prostor igre in druženja. Teče tudi dogovarjanje med Mestno občino Ljubljana in Športnim društvom Tabor o ureditvi vseh zunanjih športnih površin.

Zelenje

Na površinah pod drevesi trava ne uspeva, kar daje vtis neurejenosti parka. Zato so mestni občini predlagali zasaditev rastlin, ki uspevajo tudi v senčnih legah. Okoli dreves so zasadili mali zimzelen, ki bo zelenil park tudi v zimskih dneh, na vmesne površine pa so zasadili mešanico nizkih krovnih rastlin (liriopa, hosta, kavkaška šmarnica, krvomočnica in divja vetrnica), ki bodo park popestrile z različnimi barvnimi odtenki listov in cvetov.

Promet

Promet je eden večjih problemov, ki degradirajo parkovni prostor. Skozi pogovore z zastopniki glavnih uporabnikov prometa v parku, so prišli do soglasja, da odstranijo parkiranje v parku ter na ploščadi pred hotelom Park, nova parkirna mesta pa nadomestijo na severni ulici Tabor, ki jo spremenijo v enosmerno.

Program

Pomladi in poleti lahko pridete v park Tabor na vsakodnevne brezplačne športne, kulturne in družabne aktivnosti; na voljo bodo različne športne vadbe in rekreacija, kulturni dogodki, ki bodo vse od predstav do literarnih branj, del programa bo namenjen tudi otrokom, v parku bodo razpeli slackline, skupaj igrali družabne igre. Poskrbeli bodo, da bo vedno na voljo pijača, da bo park čist, da bo na voljo brezplačen brezžični internet. Organizirali bodo igranje namiznega tenisa, balinanja in otrokom bodo brali pravljice. Program bodo večinoma sooblikovali lokalni prebivalci in inštitucije kot so športno društvo Tabor, zavod Bunker, Dom upokojencev Tabor, taborniki, Narodni muzej, Kinodvor, Pionirski dom, dramska šola Barice Blenkuš.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.