Novice

Razstava POT

Maja Simoneti

06.05.2011

V atriju ZRC SAZU je odprta razstava fotografij Luke Vidica o Poti spominov in tovarištva. Fotografije o tem unikatnem mestnem spomeniku, parku in športno rekreacijskem objektu so na ogled v prvih dneh maja, ko Pot spominov in tovarištva kot POT vsako zaživi v svoji posebej praznični izvedbi. Meščani se bodo prav te dni množično podali na pot ob žici okoli mesta in se tako na svojstven način poklonili junaštvu mesta med okupacijo, zmagi nad fašizmom in življenjskemu duhu skupnosti, ki ga odseva ta velikopotezna in enkratna mestna ureditev

Luka Vidic je fotograf, ki ga vodi kritično oko krajinskega arhitekta. Njegova fotografija je odraz izostrenega opazovanje podrobnosti ureditve in daleč od preprostega odseva idiličnih prizorišč. Največji mestni park je Vidic v zadnjih letih fotografiral večkrat, v različnih letnih časih in z različnimi nameni.  Zadnje celovito in bolj kritično fotografiranje je izvedel za potrebe raziskave o POTi, najnovejše slike  snema za potrebe nove knjige o mestnih parkih. Tokratna razstava se omejuje na predstavitev najimenitnejših odsekov POTi v kulturni krajini mesta, kjer pride njena oblikovanost najlepše do izraza.

Pot spominov in tovarištva je podoba izjemne vizije in poguma, ki sta bila potrebna zato, da se je spomin na junaško držo mesta med drugo svetovno vojno s to ureditvijo trajno vtisnil v urbano tkivo mesta. Danes POT bogati vsakdanje življenje meščanov in vznemirja mestne obiskovalce. Navdih in spoštovanje poleg ureditve v prostoru vzbujajo tudi vztrajnost, požrtvovalnost in leta organiziranega in prostovoljnega dela, ki so bili potrebni za njeno urejanje in vzdrževanje. Dvaintrideset kilometrov dolga pot okrog mesta, s sedem tisoč drevesi in številnimi spominskimi obeležji, počivališči in drugimi ureditvami je največji mestni park v Ljubljani, ki ga varuje društvo Zeleni prstan. Društvo, ki ga vodi bivša županja Ljubljane in častna meščanka Nuša Kerševan učinkovito skrbi zato, da se POT vzdržuje in razvija v duhu dobre tradicije njenega nastanka. Na otvoritvi razstave je poročala o dobrem sodelovanju s šolami, donatorji in meščani, ki zelo pozorno spremljajo razmere  na POTi. Zadnje drevo je v Parku prijateljstva je ob POTi na dan zemlje 22. aprila 2011 letos posadil predsednik RS dr. Danilo Türk.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.