Konferenca

BIG Arhitektura 11

Mednarodni arhitekturni festival

Gospodarsko razstavišče in ploščad Ajdovščina, Ljubljana

12., 13. maj 2011

Letošnji mednarodni arhitekturni festival BIG Arhitektura bo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, in sicer v četrtek 12. maja 2011 med 9:30 in 16:00 se bo odvijal Oder 180°, v petek 13. maja med 9:30 in 17:00 pa mednarodna arhitekturna konferenca Big Arhitektura 2011. Na ploščadi Ajdovščina v četrtek ob 20.00 bodo slavnostno podelili nagrade Hiše Awards ter odprli pregledno razstavo nagrajencev.

Oder 180°: ”Kako do dobre hiše?”

Oder 180° je serija kratkih provokativnih nastopov, kjer izbrano  temo obravnava 50 široko mislečih posameznikov.

V 180 sekundah se soočijo z zastavljenim vprašanjem, kot ga razumejo v najširšem okviru in predstavijo svoj odziv nanj. Izbrani časovni okvir namenoma ne omogoča podajanja natančnih odgovorov, ker verjamemo v moč postavljanja pravih vprašanj. Z njimi skušamo podvomiti v zastarele predstave in se ozreti za nepričakovanimi novimi potmi.

Krovno vprašanje, ki povezuje Oder 180° je ”Kako do dobre hiše?” . Postavljeno je sistemsko in kompleksno. Terja razmislek ne samo o tem kam želimo iti, temveč tudi o tem, kako naj tja pridemo. Išče vpoglede, ki so hkrati vizionarski in pragmatični.

Prihodnost ni posledica izbire med alternativnimi potmi, ki jih ponuja sedanjost, ampak prostor, ki je ustvarjen – najprej v mislih in nameri, nato še z dejavnostjo. Kako vidijo vi ta proces ustvarjalni posamezniki iz različnih polj?

Oder 180° je edinstven dogodek v slovenskem prostoru, kjer stopajo v dialog arhitekti, gradbeniki, strojni in elektro inženirji, sociologi, ekonomisti, umetniki. Ponuja izjemno pestro in zgoščeno paleto mnenj, izkušenj, vprašanj in idej, strnjeno v dan živahne in sproščene komunikacije.

Konferenca BA11: Nova pravila – novi odzivi

Prikaz moči, občutljivosti in relevantnosti dobre arhitekturne prakse. Ponovno.

Konference ‘’Big Arhitektura’’ (BA) so drugačne. Od ostalih arhitekturnih simpozijev jih ločuje specifična tema, skrbno določen sestav vprašanj, ki jih konference poskušajo razvijati. Teme BA so pomembno vodilo, osredotočajo pogovore, uokvirjajo v določenem trenutku še posebej relevantna vprašanja o oblikovanju in ustvarjajo neke vrste rdečo nit, ki je bolj izrazita in vsem udeležencem omogoča bolj bogato izkušnjo.

Letošnja tema so”Nova pravila – novi odzivi“. Konferenca raziskuje odnos med zahtevami, ki se nenehno spreminjajo, in inteligentnimi odzivi nanje v današnji arhitekturi; razbira, kako ti spreminjajoči se odnosi oblikujejo arhitekturno prakso danes in v prihodnosti.

Izbrana skupina mednarodno delujočih birojev naše celine je bila povabljena, da se omenjenih vprašanj dotakne skozi predstavitve lastnih izjemnih opusov, znotraj izbrane teme ”Nova pravila – novi odzivi“.

V delu vseh birojev je mogoče prepoznati nek določen dotik, prepoznavno inteligenco discipline in občutljivosti, ki jo je mogoče razbrati v posameznih oblikovalskih rešitvah, ne glede na merilo, lokacijo ali program. Od lesene kupole projekta ‘’Iglo Greve’’ danske skupine CEBRA do koncertne dvorane v Brugesu belgijskega biroja Robbrecht en Daem ali navdihujoče instalacije, ki so jo Ensemble Architecture postavili na lanskem arhitekturnem bienalu, so vsi primeri poosebljenje najboljšega odziva – prakse.

Za potrebe konference kot tudi širšega pristopa je mogoče najboljši odziv – prakso opisati kot pravi odgovor na pravo vprašanje; oblikovalsko rešitev, ki se odziva na specifična vprašanja, ki obdajajo, še več, vodijo projekt. Stanje trga, sociopolitične pokrajine in tako strokovna kot javna občutljivost ter še mnogo drugega se sestavljajo in prepletajo v zelo dinamičen kontekst, v katerem se arhitektura obllikuje in izvaja. V tem pogledu se pravzaprav ni nič spremenilo, tako je bilo od nekdaj.

Arhitektura, če naj bo dobra arhitektura, se ukvarja s ‘’povsem’’ arhitekturnimi vprašanji, ki so, morala ostati zvesta načelom, ki jo določajo. Brez težav lahko trdimo, da le-ta vsebujejo tudi iracionalno komponento, tisto, ki ni smiselna v praktično-uporabnem smislu, a deluje na povsem svoji ravni, v ustvarjalnem polju, ki ji je lastno. Obenem mora biti angažirana in odzivna, oblikovati mora prava vprašanja, ki ustrezajo kontekstu, in raziskati rešitve, ki so le-temu zveste. Skozi vse to se lahko vzpostavi kot relevantna in ključna ustvarjalna praksa.

Predavatelji na Arhitekturni konferenci:

Paul Robbrecht & Hilde Daem, Robbrecht en Daem Architecten, Ghent, Belgija,
Nanne de Ru, Powerhouse Company, Rotterdam, Nizozemska
Francisco Mangado, Navarre, Španija
Mar’a Hurtado de Mendoza Wahrolen, estudio.entresitio, Madrid, Španija
Julian Weyer, C. F. Mżller, Danska in
Mikkel Frost, Cebra, Aarhus, Danska

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.