Dogodki

Kolašin/Lovčen

Od človeškega k onstrančloveškemu, Arhitekt Marko Mušič

Knjigarna Konzorcij, Ljubljana

8. junij, ob 18.00

Pri Mladinski knjigi v knjigarni Konzorcij to sredo 8. junija organizirajo predstavitev knjige Kolašin in Lovčen Od človeškega k onstrančloveškemu Arhitekt Marko Mušič.

Knjiga, ki je izšla ločeno v slovenskem, črnogorskem in angleškem jeziku, je skupni publicistični projekt Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Črnogorske akademije znanosti in umetnosti.
Avtor knjige, prof. dr. Fedja Košir bo ob tej priložnosti predstavil arhitekta akad. Marka Mušiča, njegovo delo in pomen njegovega dela za slovensko arhitekturo.

Knjiga  govori o dveh Mušičevih zgodnejših delih, ki pa sta zgodnji samo po času nastanka. Po svoji likovni kakovosti in po pomenu sta zreli stvaritvi, ki sta utrdili avtorjev sloves in vpliv zunaj meja naše ožje domovine in odločilno pripomogli k uveljavljanju slovenske arhitekture v širšem prostoru.

Kolašinski »spomendom« je paradigma močne, ekstravertirane arhitekture v okolju, ki je z njo pridobilo dotlej neuresničljivo civilizacijsko dimenzijo. Introvertirani lovčenski »restoran« je unikaten primer, kako se lahko docela utilitaten program z arhitekturno bravuro probrazi v domala sakralno kompozicijo. Obakrat pa je tisto, kar očara, ustvarjalnost, o kateri lahko rečemo nekaj podobnega kot nekoč o podobnem Blaise Pascal – ko se v umetnosti srečamo s pristnim osebnim izrazom, se razveselimo in osupnemo: pričakovali smo avtorsko stvaritev, pred sabo pa imamo veliko umetnost.

Na predstavitvi bodo sodelovali avtor prof. dr. Fedja Košir, arhitekt in akademik Marko Mušič, kustos za novejšo slovensko arhitekturo v MAO dr. Bogo Zupančič ter prof. Janez Suhadolc, ki je knjigo oblikoval.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.