Praksa

‘Kultna prenova’ ljubljanskega bara

Uporaba odsluženih materialov je zakon

Maša Ogrin

06.06.2011

Prenova bara v stari Ljubljani je ena izmed t.i. pametnih urbanih prenov, ki se zgledujejo po trajnostnih standardih. Lokal na Židovski stezi, v samem mestnem središču, že nekaj časa deluje kot zbirališče mlajše ljubljanske kulturniške scene. V njem se radi zadržujejo, pomenkujejo in srečujejo aktivni mladi ustvarjalci, zato predstavlja pomemben prostor neformalnega druženja in hkrati, tudi s svojim programom, doprinaša k raznovrstnosti mestnih vsebin.

Ponovno odprtje lokala je povrnilo življenje v okolico Univerze. Avtorji  so se prenove lotili premišljeno. V sodobnem času, v katerem proizvajamo vedno več odpadnega materiala so rešitve s ponovno uporabo zavrženih materialov smiselne. Odločitev za način prenove, z uporabo recikliranih delov starega pohištva, so podprli tudi naročniki, želeli so si namreč alternativnega, drugačnega in nenazadnje tudi ekonomičnega oblikovanja interjerja. Skupina mladih oblikovalcev je zgled iskala v sodobnih preureditvah lokalov v Berlinu, vendar so prenovo začinili s sledovi naše skupne lokalne polpretekle zgodovine, kar je vidno v nekaterih detajlih pohištva.

Odslužen material je nemalokrat celo bolj kvaliteten od sodobnega, menijo avtorji prenove. Mozaik na steni za točilnim pultom in na samem pultu je oblikovan iz lesa starih omar, predalov in kredenc. Mozaik vključuje police, ki so jih lastniki umestili sami, kot jim je najbolj ustrezalo. Igro različnih delcev zaključuje točilni pult črne barve z dvema barskima mizama. Mizo z gramofoni za DJa v zaključku pulta podpira najdeni obcestni količek, kadar ni v uporabi jo prekriva pokrov iz zadimljenega pleksi stekla in deluje kot dodatna miza.

V manjši sobi so naslanjači in zofe, ki ustvarjajo udobno in domače vzdušje, zaradi majhnosti prostora so kot sedišča lahko uporabljeni tudi navadni stoli in manjše pručke. Stoli so posodobljeni, preoblečeni in obarvani z živimi barvami v stilu klasičnih cestnih koles. Gumbi na klopeh so prav tako raznoliki, stari gumbi, nabrani z vseh vetrov. V sobi z naslanjači so police prav tako narejene iz starih omar. Knjige, plošče in fotografije, s katerimi so police sčasoma napolnili obiskovalci, ustvarjajo zanimiv mozaik. Prostor ostaja zelo prilagodljiv, primeren tudi za razstave po katerih je bil Bikofe vedno znan.

Osvetlitev prostora je mehka in ustvarja topel, udoben občutek. Stari stekleni senčniki so peskani in tako oddajajo razpršeno svetlobo. Obešeni so neposredno iz kabla, ki je vklopljen v vtičnico na stropu. Na ta način so luči prilagodljive, saj jim lahko spreminjamo položaj in višino. Police za točilnim pultom so osvetljene z žarnicami v peskanih kozarcih in posodah, ter so razpostavljene med kozarci in steklenicami. Ostali detajli so obešalniki narejeni iz elastičnih kljukic ti. ‘pajkov’, uporaba starih ročajev iz predalov in omaric za obešalnike pod točilnim pultom, in ščipalke za obešanje revij.

Način prenove z uporabo odsluženih elementov z lastno zgodovino je časovno bolj zahteven in terja od ustvarjalcev veliko več osebne angažiranosti, kot bi jo zahtevala sodobna prenova s pohištvenimi elementi iz kataloga. Doprinos k kulturi bivanja v starem mestnem središču Ljubljane pa je pri tej prenovi, ravno zaradi takšnega pristopa, toliko večji. Dodajanje simbolov preteklosti v oblikovanje sodobnega interierja pomeni zanimiv način povezovanja in ustvarjanja novih trendov kavarniškega življenja posameznega mesta.

_______________________________________________________

Arhitektura / oblikovanje: skupina Rompom (Andraž Tarman, Jurij Lozić, Nuša Jelenec in Tilen Sepič – industrijski oblikovalci), kolektiv Multipraktik (Nina Vrhovec – oblikovalka vizualnih komunikacij)

Lokacija / leto prenove: Ljubljana, Židovska steza 2 / 2010-11

Velikost prostora: 27 m2

Fotografije: Tilen Sepič, skupina Rompom in Multipraktik


Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.