Novice

Onkraj gradbišča

Paviljon sredi gredic novega mestnega vrtička

povzeto iz Dela

20.06.2011

Sredi maja je v Ljubljani potekala delavnica Participativno oblikovanje z ad-hoc konstrukcijo, ki jo je vodil mentor Mathias Heyden. Delavnica se je odvijala v okviru projekta Onkraj gradbišča v sodelovanju Kuda Obrat in Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Skupina študentov je v dveh dnevih postavila preprosto leseno konstrukcijo – paviljon, ki dopolnjuje razvijajoči se vrt. Lesena konstrukcija na betonski ploščadi je namenjena druženju in piknikom.

Projekt Onkraj gradbišča – njegov pobudnik je Kud Obrat – je zasnovan v okviru programa Vrt mimo grede, ki ga je oblikoval Bunker s podporo Mestne občine Ljubljana (MOL), ministrstva za kulturo in programa Sostenuto. Ta zadnji povezuje sedem partnerjev iz petih mediteranskih držav, ki preizkušajo vplive kulture na socialne in ekonomske inovacije določenega prostora.

V Bunkerju so se omejili na oživitev ljubljanske mestne četrti Tabor, v katero je zavod tudi umeščen. Sociološka in antropološka študija, ki so jo izvedli v okviru programa Sostenuto, je pokazala, da četrt nima identitete ter da prebivalci in obiskovalci v njej pogrešajo predvsem zelenje in kakovostno druženje, ki ne temelji le na potrošništvu, je povedala umetniška direktorica zavoda Bunker in ena od vsebinskih avtoric projekta Vrt mimo grede Nevenka Koprivšek. Vzpostavitev mestnih vrtičkov na mirujočem gradbišču je bila rešitev, ki bi ubila vse tri muhe na en mah.

Med festivalom Mladi levi avgusta lani pa so člani zavoda Bunker in kolektiva Kud Obrat s pomočjo najbolj angažiranih prebivalcev Tabora gradbišče začeli spreminjati v zelenjavne vrtičke. Po zimskem počitku se na njih le nekaj mesecev po zasejanju prvih ekoloških semen bohoti zelenjava, širši prostor pa je postal oaza miru in zelenja sredi mimobežne mestne četrti, prostor eksperimentiranja s trajnostno in participativno arhitekturo, predvsem pa družabno vozlišče posameznikov.

Na lokaciji imajo vrtičkarji na voljo vse tisto, kar imajo »profesionalni« vrtičkarji na drugih koncih Ljubljane – razen motike in pesticidov. V lopi so spravljena orodje in semena, kompostnik je že čez vrh naložen z vejevjem in plevelom, v najbolj senčnem kotu je umetni tolmun, v katerega je s strehe starejše večstanovanjske hiše speljana deževnica.

V juniju vsak četrtek med 17. in 19. uro potekajo odprte ure, ki so namenjene komunikaciji o Onkraj gradbišča z naključnimi obiskovalci, radovedneži.  V tem terminu bodo soustvarjalci prisotni na lokaciji, da poklepetajo z morebitnimi obiskovalci.

delavnica, 16.-17. maj 2011

PARTICIPATIVNO OBLIKOVANJE Z AD-HOC KONSTRUKCIJO

Onkraj gradbišča

mentor: Mathias Heyden

udeleženci: skupina študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.