Praksa

Prenova poti na Blejski grad

Z vlaganjem v pomembne javne površine se na Bled vrača mondenost

Matevž Čelik

11.07.2011

Z ureditvami javnih površin se na Bled počasi vrača nekaj mondenosti. Zadnjega od projektov, prenovljeno pot na Blejski grad, so namenu izročili pred glavno turistično sezono in že navdušuje sprehajalce, ki se z jezerske obale podajo na vrh Grajske pečine. Po lanski otvoritvi novih parkovnih in veslaških objektov v Zaki, je prenova poti na Blejski grad še eden od projektov, ki naravne lepote alpskega letovišča nadgrajuje s premišljenimi in sodobnimi prostorskimi posegi.

Pot na Blejski grad je bila trasirana in urejena v 1950-ih ob tedanji prenovi gradu, ki je nastala po načrtih arhitekta Toneta Bitenca. Po šestdesetih letih je bila pot nujno potrebna obnove. Prenova, ki so jo podpisali krajinski arhitekti Bruto z Matejem Kučino na čelu, je obsegala ureditev kamnitih stopnic v zgornjem, strmejšem delu trase, utrditev gozdnih poti s peščenim nasipom in lesenimi robniki, postavitev ograj, ureditev osvetlitve in klopi.

Na dolžini 500 metrov, obiskovalci, ki se vzpenjajo na Blejski grad,  morajo premagati kar 183 stopnic. Sprehajalce proti cilju vodijo leseni oporni stebriči, ki v blagem terenu služijo kot nizke svetilke, ob stopnicah pa nosijo ograjo. Ritem stebričev dopolnjujejo klopi, ki postavljene na “serpentine”, ponujajo oddih in pogled skozi krošnje na jezersko gladino.

Prenova poti je bila zasnovana leta 2005 kot del projekta celovite ureditve grajskega hriba. Ta poleg prenove poti na grad obsega programsko zasnovo celotnega hriba. Programska zasnova poleg več poti vključuje vstopne točke, zanimivosti naravne in kulturne vrednosti in razgledišča. Blejski grad je za Postojnsko jamo najbolj obiskana turistična znamenitost in skrajni čas je bil, da se sredstva, pobrana z vstopnino, obiskovalcem vrnejo v obliki novih ureditev. Grajski hrib z Višcami pa z raznoliko dediščino, od mokrišč, vodnih izvirov, nekdanjih rak in žag, spominskih obeležij in razglednih točk na jezero in okolico ponuja še veliko več. Zato vsekakor upamo, da se bo projekt ureditve poti in razgledišč nadaljeval.

_______________________________________________________

Projekt;Pot na Blejski grad
Lokacija; Bled
Naročnik; Zavod za kulturo Bled
Površina; 3 ha
Projekt; 2010
Projektna skupina;
Krajinska arhitektura; Matej Kučina,

Urban Švegl, Eva Prosen, Meta Božič
Foto:  Trajekt

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.