Urbact novice

Urbact poletna univerza lokalnih podpornih skupin

11.07.2011

Program URBACT prvič organizira Poletno univerzo, ki bo namenjena članom lokalnih podpornih skupin iz vseh URBACT projektov. Dogodek se bo odvijal na Univerzi Jagiellonian v Krakovu, Poljska, od ponedeljka, 29. avgusta do srede, 31. avgusta 2011.

Člani URBACT lokalnih podpornih skupin so pomembni partnerji programa URBACT. Vsak URBACT projektni partner ustanovi lokalno podporno skupino, ki združuje lokalne deležnike v povezavi z vsebino projekta. Omenjene skupine prispevajo k mednarodnim izmenjavam in imajo od njih koristi (izdelava študij primerov, sodelovanje na seminarjih, ipd.), predvsem pa so odgovorne za pripravo lokalnega akcijskega načrta.

Univerza lokalnih podpornih skupin je zamišljena kot izobraževanje, v prvi vrsti namenjeno krepitvi lastnih znanj in sposobnosti glede razvoja participativnega akcijskega planiranja v urbanih politikah. Urbanisti, oblikovalci politik, predstavniki nevladnih organizacij, civilne družbe in zasebnega sektorja se bodo zbrali in sodelovali pri usposabljanju, učenju praktičnih vaj in mreženju.

Univerza bo ponodila številne zanimive aktivnosti:

TALK-i (plenarna zasedanja)
Strokovnjaki urbanističnih politik bodo ponudili kratke in zanimive vpoglede na številne izzive mest v EU.
LAB-i
Udeležencem bodo na voljo usposabljanja glede metod in orodij za vključevanje deležnikov, opredelitev problemov/ciljev in akcijsko planiranje.
URBACT lokalne podporne skupine na delu
Po vsakem LAB-u bodo udeleženci delali v „virtualnih lokalnih podpornih skupinah” in tako v praksi uporabili znanje, ki so ga pridobili v LAB-ih. V treh dneh bodo šli skozi serijo »vaj« do celostnega lokalnega akcijskega načrta.
Mreženje
Različni trenutki bodo namenjeni mreženju. Slavni URBACT Café bo udeležencem omogočil srečevanje in izmenjavo z njihovimi nacionalnimi kolegi v svojem jeziku ter podajanje konkretnih predlogov za krepitev vpliva URBACT lokalnih podpornih skupin.

Ob zaključku vseh aktivnosti bodo udeleženci prejeli »certifikat URBACT poletne univerze lokalnih podpornih skupin«. Zaradi omejenega števila mest je URBACT poletna univerza na voljo le članom lokalnih podpornih skupin. Vsekakor pa bodo kmalu po zaključku Poletne univerze o dogodku in njegovih rezultatih na voljo informacije na spletni strani URBACT.

20 URBACT projektov je objavilo rezultate

Julija 2011 bo 20 URBACT projektov zaključilo program aktivnosti izmenjave in učenja. Projektni partnerji so tri leta vztrajno delali, iskali skupne, učinkovite in trajnostne rešitve za glavne izzive v mestih. Ti projekti ponujajo rešitve, ki so se izkazale za učinkovite in zagotavljajo dragoceno podporo za oblikovalce politik in strokovnjake, ki sodelujejo pri reševanju teh izzivov. Vsak projekt bo v naslednjih tednih objavil končno publikacijo in priporočila.

Tukaj je vpogled na rezultate in zaključke prvih projektov:

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.